Megkívántam egy kis kocsonyát

2019.02.13.

Megkívántam egy kis kocsonyát. Eddig rendben lenne, de miből főzzünk, ha nem vágtunk idén disznót? Kata mondta, hogy egy füstölt csülök van a mélyhűtőben. Vettünk hozzá körmöt, csülköt, nyelvet és besóztam, sok fokhagymát, illetve babérlevelet tettem rá. 3 nap pácolás után főztük meg a többi füstölttel együtt. Zöldséget nem tettünk hozzá, mert közülünk senki sem szereti a kocsonyában.

Mikor tálkákba raktuk, kezdtem megijedni, hogy túl sok lesz belőle, magunk nem bírjuk megenni. Mondtam Katának, hogy adunk majd a barátoknak is belőle.Ehhez képest pár napon belül megettük mindet. Szabolcséknak és Kata Édesanyjának azért jutott belőle. Két félretett nyelvet hosszabban pácoltam, majd megfőztem. Hmmm, mennyei lett ez is.

A metszéssel jól haladtak az embereink. Pár nap, és készen is vannak vele. Örülök neki, mert így még a tavasz kirobbanása előtt lesz időnk a támberendezés rendberakására és a szálvesszők lekötésére is. Remélem, hogy az időjárás is segít majd nekünk ebben.

A 10. Furmint Február nagyon jól sikerült. Rengeteg termelő, több mint ezer látogató. És fantasztikus, sokszínű Furmintok kóstolása. Ezúton is gratulálok Kézdy Dánielnek, az ötletgazdának és természetesen az őt segítő csapatnak a sikeres szervezésért, lebonyolításért. Igazán megtisztelő, hogy bekerültem a 10 éves jubileumi kiadványba, köszönöm!

Katával vasárnap az Év Bortermelője 2018. gálaebéden voltunk. Balla Géza erdélyi borász kapta a díjat. Megdolgozott érte. Boraival sokat tett azért, hogy egy régi magyar borvidéket, az Arad-Ménest visszategye a bortérképre. Ő is a Magyar Bor Akadémia és a Pannon Bormíves Céh tagja, mint jómagam. Többszörös öröm számomra a sikere.

Szabolcs és Angelika elkezdték a szokásos fogadóóráikat tartani a Divinokban. Az országban ide-odautazgatnak a borainkat kóstoltatni. Nemsokára palackba tesszük a 2018-as Édesemet meg a 2016-os Birtok Furmintunkat, így már újdonságként ezeket is vihetik a kóstolókra.

Zenténk még mindig nem beszél, de Marcitól sikeresen elles minden „nagyfiús” trükköt, amitől mi néha a szívünkhöz kapunk. Nekifutás után térden csúszást a parkettán, a fotelból kanapéra való átugrást. A tésztaszűrők sisakként való használatát. De nem csak „rosszalkodik”. A legkedvesebb játéka, hogy a rövid nyelű seprővel „felsepri” a nappalit vagy a konyhát. Szoktam mondogatni, hogy minek neki drága játék, amikor egy PET-palackkal is több órán át el tud játszani. Néha kicsit hangos együtt a két testvér, de csak maradjon is így. Inkább rohangáljanak, visítsanak örömükben, minthogy bugyután üljenek a sarokban.

Imádom a marhalábszár-pörköltet tarhonyával. Katám a napokban marhanyakból főzött pörköltet. Istenien sikerült. Ha kedvük van hozzá, próbálják ki önök is, nem fognak csalódni benne.

Borként a 2015-ös Padi-hegy Furmintot tudnám ajánlani hozzá. Kedves egészségükre kívánom az ételt, italt.

Azt hiszem még nem írtam, de már videóink is elérhetőek a youtube csatornánkon. Fogadják szeretettel.

 

 

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380