Közeleg a Furmint Február...

2019.01.25.

A nagyon hosszú ünnepeket megfejeltük még egy villányi kiruccanással is. Angelikának volt ott találkozója, és hogy a két fiúunoka jó kezekben legyen, mi is mentünk Katával. Pesztrálni. Azt gondoltam, hogy január eleje lévén ki lesz ürülve a Crocus, de meglepődve láttuk, hogy tele a parkoló kocsikkal. Alig találtunk szabad helyet. Első este Gere Attilával kóstoltunk fantasztikus 2018-as borokat hordókból a pincénél. Míg mi „dolgoztunk”, addig Angi és Kata levitték pancsolni a banditákat a wellness részbe. Mindketten nagyon élvezték. Másnap Marci ugyan karúszóval, de Kata mellett csapkodta a vizet a nagy medencében. Persze, hogy ki sem akart jönni. Nagyon sok kisgyerekes család vendégeskedett Attiláéknál. A kisebb-nagyobb gyerekek boldogan pancsoltak a medencékben. Persze mi ettünk a Mandula étteremben, Marci nagy örömére kértünk neki limonádét. Aztán már önállóan ment megint kérni a „szörpös” bácsihoz. A gyereksarok mindig telt házzal működött, vidám gyerekzsivajjal töltve meg a termeket. Jó volt látni, hogy milyen kedvesen bánt mindenki az apróságokkal.
Köszönjük a Gere család minden tagjának a szíves vendéglátást! Ígérem, hogy ha megint felénk járnak, akkor töltött káposztával háláljuk meg a jóságukat!

Na, azóta viszont pörgünk, mint a búgócsiga.

Készítjük palackozásra a 2018-as Édesemet, a 2016-os Birtok Furmintot, a 2017-es Padi-hegyet és Isten-hegyet. Címkézni is kellene már Katának, mert jócskán leapadtak (hála Istennek!) a címkézett készleteink. Szaporodnak a boros rendezvények is. A Mádi Kör január 20-án tematikus kóstolót tartott meghívott vendégeknek és pártoló tagoknak. Az Úrágya dűlőről készült borokat mutattuk be 2018-tól a 2000-es évjáratig visszamenőleg. Tőlünk a 2015-ös és a 2013-as Úrágyát kóstolták.

Szabolcsék január végén Londonba repülnek egy kinti Furmint Februáros kóstolóra.

Aztán a 10. Furmint Február Nagy Kóstoló a Vajdahunyad várában, február 7-én. A rendezők három kérdésre vártak nemrég választ tőlem a Furminttal kapcsolatosan, amit, gondoltam, önökkel is megosztok. Nyolcadikán Szabolcs Miskolcon Furmintozik a Vigadóban. Angelika 27-én a Divino Bazilikában kóstoltat, Szabolcs is érkezik majd Győrbe, a Divinoba. Sűrűek így a napjaink, de én nagyon örülök ennek. Inkább pörögjünk, minthogy tétlenül üljünk…

 

Árvay János

 

Válaszok a Furmint Február-os kérdésekhez:

Mit jelent a Furmint?

A Furmint mint szőlőfajta minden évben meglep engem. És szerintem néha mi is (Szabolccsal és Angelikával) meglepjük őt. Sokáig szinte csak eszközként néztünk a szőlőtőkéinkre. Gondozzuk őket, ahogy mi akarjuk, ő meg adja a termést. De a valóságban, ma már úgy hiszem, hogy ez másként van. Sok minden kellett ahhoz, hogy ezt ma már így gondoljam. 2009-ben használtunk utoljára rovarölő szereket. 2014-től csak a biogazdálkodásban alkalmazott anyagokkal védjük a tőkéinket. Most a minél kevesebb talajromboló szántás talajművelést akarjuk kiváltani. Célunk, hogy egyre nagyobb fokú legyen a természetes talajélet.

Mindezek használata után érzem, hogy a tőkéink elkezdtek fellélegezni az addigi úgymond „szedáltság”-ból.Egyre jobb a kondíciójuk, egyre szebben néznek ki a fürtök. Egyre zamatosabb a szőlőszemekből kapott bor.Szőlőfajtaként nagy értéke a Furmintnak, hogy Kárpát-medencei fajta. Tehát egyedi! Ami számomra az egyik nagy meglepetés volt az elmúlt években?

Skóciában egy vakkóstolón az összes sommelier nagyon magasra pontozta. Persze, hogy dagadt a keblem, de azért kételkedtem is, hogy mi történt. A lengyel kereskedőnk világosította meg az elmémet. Azt mondta, hogy minden borunkban megtalálja Tokajt, kivéve az Isten-hegy Furmintot. Majdnem megsértődtem. Aztán jött, amitől viszont elolvadtam. Mindenki egy legnagyobb burgundi bornak gondolta a Furmintunkat. Azt azért most is vallom, hogy nem az én géniuszom miatt, hanem a fajtában rejlő potenciál miatt történhetett mindez. Több száz éves múltja van a Furmintnak.

Én, mi és még sokan mások hisszük, hogy A Furmint a jövőnk is.

Legkedvesebb emlékem

Olyan kétéves lehettem, amikor a szüleim kora hajnalban magukkal vittek az egyik szőlőnkbe. Kiérve felkötötték a ponyust a szőlő közepén lévő fára ringőnek és belefektettek, hogy aludjak. Mikor felébredtem, kikukucskáltam belőle és az első pillantásom egy nagyon öreg tőkére esett. Vastag agancsain csenevész hajtások voltak. A hajtásokon kis laza madárkás fürtök integettek kicsi és nagy színes szemekkel vegyesen. Bármikor hallom, hogy Furmint, mindig ezeknek a fürtöknek a képe ugrik be. Az elmúlt években sok borászatban kezdték el a Furmint kisebb, lazább fürtű változatait szaporítani, tesztelni. Lehet, hogy még a vénséges vén tőkék terméséhez hasonlókat fogok látni a mai ültetvényeken is elültetve?

Legemlékezetesebb Furmint

Két bor kóstolása ugrott be a kérdésre. A mádi Körös találkozáson mutattak be, ha jól emlékszem, egy 2016-os évjáratú Furmintot Szepsy Istvánék. Zeolittal volt derítve, de nem volt szűrve. Gyönyörű illatok, hihetetlen fűszeres zamatok jellemezték, szép hosszú lecsengéssel. Szűretlen volta ellenére csillogó tükrösség jellemezte. Nagyon megfogott a bor.  A második bor a mi nemrég összeállított szintén 2016-os Birtok Furmintunk. Mi is zeolittal derítettük a tételt. Pazar illat, szép fűszeresség, hosszú lecsengés. Na, most akkor találgathatok. Az évjárat adja ezeket vagy valami más?

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380