Augusztusi mezítlábas

2018.08.30.

 

Nem is tudom, hogy hová kapkodjak. Ezért most csak egy rövidke szösszenetet írok.

Azt hittem, hogy a csapadékhiányos nyarunk miatt nem kezdjük korábban a szüretet, de nagyot tévedtem. A sauvignon blanc szőlőnket már szüretelni kellett. A kipréselt mustnak fantasztikus az illata. Ez éven szárazjeget is használtunk a préselésnél, mert a szőlő túl melegnek tűnt. A szárazjéggel meg gyorsan le tudtuk hűteni, mint ahogy a mustot is. Hihetetlen látvány volt, amikor beleszórtuk a mustba a jeget. Fehér, ködszerű pára gomolygott a tálcában vagy a tartályból kifelé. Bízom benne, hogy kierjedés után majd jó lesz a bor is. Szabi készített egy rövid videót, akit érdekel, a Facebook-oldalunkon megnézheti.

Az Édesemnek szánt sárgamuskotály fantasztikusan néz ki. Ráncosondak az egészséges szőlőszemek is. Lehet, hogy maholnap ezt is szedni kell?

Vagy ötven éve nem láttam olyat, mint a minap. Lassan haladtam a traktorral a szőlősorok között. Két ember rakta az egészséges szőlőfürtökkel tele ládákat a pótkocsira. A mellettünk lévő sorokban az asszonyok és férfiak szedték a fürtöket. Ámulva néztem, ahogy az egyik idős asszony lépeget a sorban.

Mezítlábasan.

Elcsodálkoztam, mert utoljára gyerekkoromban láttam ilyet. Elgondolkodtam, mi lehet az oka. Ennyire azért nem fizetjük rosszul a munkásainkat. Lehet, hogy csak a megszokás miatt nincs a lábán papucs vagy cipő.

A fecskék tömött sorokban ülnek a villanydrótokon, készülnek a várdorlásra. Tehát itt az őszidő.

Oltári szerencsénkre a seregélyeknek még se híre, se hamva. Ugyan nem is hiányoznak az ingyen szüretelők se nekem, se más szőlősgazdának.

Hétvégén Mádon Furmint Ünnep. Természetesen mi is megyünk a Mádi Kör kóstolójára a Royal Tokajihoz, szombaton pedig a Barta Pince vendégeiként az udvarukon kóstoltatunk.

Szabolccsal szeretettel várunk mindenkit!

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380