Szőlővirágzásban

2018.05.31.

Azt modják az idősek, hogy régen volt ennyire korán szőlővirágzás. Én sem emlékszem ilyenre. Pár nap és teljesen elvirágzik minden tőkénk.

A hajtások is olyan ütemben nőttek, hogy néhol már vissza kellene vágni a tetejüket.

Olvasok több időjárás-előrejelzést, de nem megyek velük sokra. Szinte folyamatosan esőt, zivatart, felhőszakadást jósolnak. Be is jön, amit írnak, csak éppen nem nálunk. Három hét alatt három alkalommal összesen 15-16 milliméter esőt kaptunk. Hát? Még a port is alig verte el, már 2-3 centi széles repedések vannak az agyagos területeken. Nem jó jel...

Több hektáron talajtakarónak vetettünk magkeveréket. Ha ilyen szárazság lesz továbbra is, akkor nem lesz más választásunk, mint locsolással próbálkozni, hogy életet leheljünk a magocskákba.

Na, majd meglátjuk.

Az eddig szorgalmasan dolgozó Foton traktorunk lepukkant. Nem működik a kuplungja, úgyhogy szét kell szednünk, húznunk a trakit és javítanunk a meghibásodott alkatrészt.

A hosszabb ideje gyengélkedő másik traktorunkat, a VTZ-t viszont úgy néz ki, végre sikerült működőképessé tennünk, úgyhogy most „ő” áll csatasorba. Hadra fogható lett a lánctalpas traktorunk is. Embert is találtunk, aki tud vele bánni és ért is hozzá. A száraz, kemény föld ellenére egész jó munkát végez az ekével a sorok között. Porzik a föld, ahogy szánt a traktor, de elvágja a gyomok gyökereit. Nagyon kellene a szomjas földre vagy 50-60 milliméter csendes eső.

Zente unokánk jó ideje két lábra állt. Most már mosolyogva kapaszkodik föl a tipegő rácsain és napról napra ügyesebben áll a lábain. Fogódzkodik, de már tömzsi kis talpait emelgetve jobbra-balra sasszézik.

Marci tűzoltónk, akit néha „Tornádónak” is hívunk, szeretettel ölelgeti, majd a következő pillanatban a rohangálásával a frászt hozza a kicsire. Most éppen a „noncsi” a kedvenc étele. Gnocchi volt az egyik este vacsorára, ez lett elkeresztelve olyanra, aminek nagyobb értelmét találta.

Ha olyan kedvük van, a kicsik nagyokat sikítoznak felváltva, egymásnak felelgetve. Nekünk meg reped be a dobhártyánk, de ők nagyon élvezik.

Amúgy nem unatkozunk. Szabolcs a Divinókat járta az elmúlt hetekben „fogadóórákat” tartva. Most pénteken és szombaton az I. Debreceni Belvárosi Fesztiválra ugranak le a gyerekek, mi Szabolccsal Kolozsvárra megyünk, ahol a Pannon Bormíves Céh többi tagjával mutatjuk be boraink egy részét az érdeklődőknek június 16-án, a Pannon Borszalon keretében. Aztán következik a Balatonnál a Pannon Bormíves Céh családos találkozója június 20-án.

Június 23-án Mádon a Jó éjszakát, Mád! keretében a Barta pincénél várjuk borainkkal a borkedvelőket.

Közben jó pár vendégcsoport is bejelentkezett kóstolóra, aminek persze nagyon örülünk. A csűrből lett új kóstolótermünk most igen jó szolgálatot tesz. Vastag kőfalai miatt jó hűvöset tart a rekkenő melegben, így kellemes körülmények között tudjuk megtartani a borkóstolókat.

 

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380