Leperegtek a levelek

2017.12.20.

Megvolt az első kis hó. Marcink emlékezett rá, milyen volt a tavalyi. Ugyan a szomszéd diófáján van még pár levél, de az összes eddig lehullott mind nálunk landolt az udvaron.

Nekünk is kellene már készülnünk a karácsonyra.

De, hála Istennek, jöttek a megrendelések, készítettük folyamatosan. A futárok mindennap elvitték a csomagokat.

Voltunk a Pannon Karácsonyon. Szerintem jól sikerült.

Már kaptunk korai „karácsonyi ajándékot” a barátoktól. Kacsamájpástétom tokaji borral elkészítve. Isteni finom! Köszönjük, Sanyi!

Nem tudom, mit kellene főznöm majd. Én egy körömpörköltre vágyom.

Marci és Szabolcs is imádja ezeket.

Lehet, hogy mégis egy slambuc? Vagy egy sült hal? Valami fehérborral megbolondítva?

Csak nehogy úgy járjak, mint pár évvel ezelőtt. Fehérbor helyett barackpálinkát öntöttem a húsra. A család kérdezgette is, hogy mi ez az érdekes, egzotikus ízesítés.

Ami már biztos, az a halászlé. Ez minden éven az én feladatom karácsonykor.

Ez éven is megyünk majd énekelni a legközelebbi rokonokhoz. Marcinak tavaly is nagyon tetszett a közös kántálás. Tátott szájjal figyelte, ahogy dalolunk.

Mindenkinek szeretetben, boldogságban eltöltött kellemes karácsonyt kívánunk.

Na meg boldog új évet!

 

Árvay János


Átestünk a szüreten

2017.12.09.

November első felében megvoltunk a szürettel. A múlt héten kóstoltuk Szabolccsal a 2017-es tételeket. Rendben vannak. 930 kilogramm aszúszemünk is lett, minimum 60 refraktó fokos. Rég volt ennyi és ilyen jó minőségű botritiszes szemünk.
Hogy ez az évjárat lesz-e az utóbbi évtizedek közül a legjobb?
Én még nem merem mondani. Lehet. De majd akkor kiabáljuk ezt, amikor már palackban és forgalomban van és a vevők is ezt mondják. Úgy gondolom, hogy ilyenkor nem az én vagy a mi értékítéletünk a döntő és mérvadó, hanem a fogyasztóké, akik fizetnek majd a borokért.

Nem panaszkodni akarok, de a „könnyítések” ellenére belefulladunk a papírmunkába. Se vége, se hossza annak az adminisztrációs feladatnak, amit meg kell csinálnunk. Semmi nem egyszerűsödött. Összesen egy bevallást nem kell beküldenünk. Hát ez van.
A napi örömök ellentételezik ezt.

Zente? Kis kommandósnak hívom, mert olyan erő van benne, amit egy két hónapos emberpalántától el sem képzelnék. Morcosan néz ide-oda. Mint aki haragszik mindenre. Függőlegesen tartja a fejét, olyanokat rúg néha, hogy alig bírom fogni. De ha beszélek hozzá? 10-12 teleszájas mosolyt kapok tőle.
Formálja a száját, válaszolni akar: öö… Marcim miatt ritkán van a kezemben. Marci folyamatosan tűzoltót játszik. Szinte mindig futólépésben közlekedik, és oltja az aktuális tüzet. Mondja, hogy mit szeretne oltani. Kigyulladt a szeméttároló, kigyulladt a hűtő, kigyulladt a kocsi az udvaron… Kigyulladt a hátam.
Felveszi az ajándékba kapott tűzoltó-felszerelését (műanyag balta, védőkobak, porral oltó), aztán jön menteni, tüzet oltani. Nem is értem, hogy van benne ennyi energia és tenni akarás.
Étkezésekkor mellettem szokott ülni. Figyeli a tányéromon lévő ételt, és mivel elmondása szerint az enyém finomabb, így folyamatosan etetnem kell. Ha valami viszont nem ízlik neki, akkor nagylelkűen nekem adja. Mondván, hogy „Papó, ezt te szereted, edd meg”. Azt hittem, hogy a köménymagos leves nem fog ízleni neki. Többször kért belőle, és nagyon élvezte a pirított kenyérkockák ropogtatását.

Ez éven még palackozunk. Palackba kerül a 2016-os Sárgamuskotályunk és a 2013-as 6 puttonyos aszúnk.
Sűrűre sikeredett ez az év vége is, mint mindig.
Megjelent Szabó Edit női borászokról szóló könyve, a Gyengébb? nem! Dancsecs Ferenc fotóival.  Angelikám benne van. Nagyon tetszik nekem a könyv. Emberi, meleg szívvel megírt kiadvány.
A webshopunkban lehet a könyvből rendelni, most ajándék bort is küldünk vele, de feltöltöttük a tokaji ásványékszereket, az egyedi ajándékcsomagokat, még odaérhet a fa alá.
A Facebook-oldalunkon is van egy futó játékunk, érdemes megnézni ezt is és játszani a borainkért.

Jön a Pannon Karácsony, a Pannon Bormíves Céh idei rendezvénye. Szabolccsal ott leszünk december 14-én a Corinthia Hotelben, a kóstolón.
Megnéztem, ki milyen bort hoz a tagok közül.
Szerintem szuper borsorral várjuk majd a vendégeinket és ott személyesen is gratulálhatunk Szőke Matyi bácsinak, a 2017-es év bortermelőjének. Biztosan szép este lesz.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380