Áprilisi hajrá

2016.04.26.

Mikor végeztünk a metszéssel, azt hittem, hogy jól állunk a kinti munkákkal. Az időjárás viszont megint megtréfált minket. Nyári meleget hozott az április. Haladunk ugyan a támberendezés igazítással meg a karlekötéssel, de a szőlőtőkék zömén már 5-10 centiméteres hajtások vannak.
A gyomok is jól érzik magukat, van, ahol már 30-40 centisre nőttek. Zúzunk minden második sort. Grúberezzük a kimaradókat. Ugyanakkor már megint kellene permeteznünk is. Egyszer ugyan körbeértünk minden parcellánál, de a hajtásnövekedés miatt ismét mennünk kellene.
Wetcitet és ként használunk a kezeléseknél, mert továbbra is maradunk a bioszereknél.

A kisházunk kertje fantasztikusan néz ki. Orgonaillat száll a buján lengedező sok-sok tulipán körül. Gyönyörűek a színek: sárga, piros, vajszínű, fehér-cakkos szélű lila, rózsaszín, hófehér. Szívesen sétálok itt, csak az árnyékolja be az örömöm, hogy kedves Édesanyám tavalytól már fentről ellenőrzi a portát. Egy éve még néhány új tulipánhagymát ő ültetett el nekünk búcsúajándékként...
Megpróbálunk olyan rendet tartani, mint Ő tette évek hosszú során. Nem egyszerű a feladat.

Kint a határ is egyre színesebb. Szerencs felé mentemben vettem észre, hogy rikító sárga repcetáblák szinte sakktáblaszerűen kockáznak közel és távol. Legalább van mit gyűjteni a méhecskéknek a sok virágról.

Mikor írni kezdtem a naplót, nyári meleg volt. Nagyot fordult azóta az időjárás. Tegnap reggel talaj menti fagy lehetett, mert a kertben lévő császárfák egy-két levelén látom, hogy megfeketedtek. Bolondos széllökések kavargatják az udvar porát. A kutyánk is behúzódott a házába. Azért nagyon nem zavarhatja a szeles idő, mert a teraszra hallatszik a hortyogása. Nem hittem volna, hogy ilyenkor még fűteni kell majd a lakást, de este megint be kellett gyújtanom a kazánba.

Hétvégén két vendégcsapatunk is volt. A szombati 45 fő bő két órával később érkezett. Közben az is kiderült, hogy nem mindenki fog kóstolni. Nem voltunk túl lelkesek, de becsületből megvártuk őket, mert pár évvel ezelőtt már jártak nálunk. Nem bántuk meg, kedvesek és érdeklődők voltak, mindenre kíváncsian rákérdeztek velünk és a borokkal kapcsolatban. A nemrégen letöltött Birtokbor és Édesem is az asztalra került, mindkettőt örömmel fogadták.
Vasárnapra a három generáció, Kata, az édesanyja és Angelika töltöttkáposztát főzött. Istenien sikerült. Legnagyobb örömömre füstölt nyelvet is tettek bele. Nagy kedvvel kóstolgattam és eszembe is jutott, hogy veszek majd pár sertésnyelvet és hosszan tartom a páclében. Talán meg is füstölöm. Melegen, de hidegen is szeretem. Na, meg a Kata válláról is leveszem legalább egy étkezés gondját.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380