Tavasz van végre

2016.03.22.

Tavasz van, végre. Annyit olvastam a facebookon a kucsmagombáról, hogy kedvet kaptam egy kis gombászáshoz. Azt írták, hogy nyárfásokban, ligetes helyeken szokott nőni. Vasárnap délután kimentem a határba, közben azon gondolkodtam, hogy megtöltsem-e vagy tejszínesen készítsem? Számtalan helyen kerestem, de egy darab gombát sem láttam. A vadvirágok sokasága viszont felvidított, alig lehetett lépni tőlük, annyi nyiladozott az erdőkben és a legelőn.

Sajnos a virágok számával vetekedett az illegálisan kihordott szemét mennyisége. Elborzadva láttam, mi mindent képesek kivinni elvetemült emberek a határba: szüretelőláda, mosógép, hűtőgép, beton- és cserépdarabok árválkodtak ott. Nem beszélve a sok ezernyi műanyag flakonról, szatyorról. Nem igazán bírom felfogni, hogy lehetnek ilyen barbárok a természettel...

Kucsmagomba hiányában kénytelen voltam a fagyasztóból elővenni a vésztartalék vargánya gombát és abból készült a rizottó rosé kacsamellel. Még Marci tetszését is elnyerte, alig győztük kis darabokra vágni neki a husit, úgy követelte.

A palackozásokkal jól haladunk, csak éppen az Édesem letöltésével vagyunk gondban. Palackálló, engedélyünk is van, viszont nincs hozzá palackunk. Márciusra ígérték, de kiderült, hogy csak április közepén lesznek kézzelfoghatók a gyárban. Úgyhogy most azon gondolkodunk, mi legyen. 

A szőlőben jól állunk a metszéssel. A felén már túl vagyunk.
De kell is igyekeznünk, mert hamarosan fakadnak a szőlőrügyek. Kis kertünkben pár napja kibontották szirmaikat a legkorábbi piros tulipánjaink. Nem beszélve a fehér és a kék ibolyabokrokról! Nem látom, hogy a  rózsaszín cirmos ibolya virágozna. Lehet, hogy ők később ébrednek?
Vagy lehet, hogy a húsvétra várnak, hogy akkor köszöntsék szép színes virágszőnyeggel az ünnepet?
Marcival még nem megyünk locsolkodni ez éven, majd jövőre. Mivel már szinte mindent eszik, lehet, hogy megkóstolhatja a kalácsot és a főtt sonkát.
A hölgyeknek és lányoknak sok locsolót, az uraknak és fiúknak sok hímes tojást kívánunk!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380