Szüret előtt

2015.08.31.

Marcikánk már két foggal büszkélkedik. A szülők kemény légiós kiképzést kapnak tőle. Rövideket alszik a kis manó, így szinte állandó foglalkozást igényel, és ez meg is látszik a fejlődésén.

Szabolcséknak új kutyájuk van: Mimi. Egy csivava. Mikor megláttam, ahogy emelgeti pipaszárnál kisebb lábait, kiszakadt belőlem: mi ez? Kismacskára vagy inkább iciri-piciri őzikére hasonlít.

Jacky kutyánk farokcsóválás közben barátságosan megugatta. Azóta már meg is nyalogatták egymást. Alakul a barátság.

Még nem merjük összeengedni őket játszani. Félünk, nehogy kárt okozzon tenyérnyi tappancsával Miminek a mi „kiskutyánk”. Azért tettem idézőjelbe, mert a minap megmértem a négyhónapost és 26 kilogrammot mutatott a mérleg. Az állatorvosok is elképedve konstatálták a fejlődését, mikor oltani vittük. A szőlőben ugyan még nem jártunk, de a kisházhoz már felsétáltam a kutyussal. Lelkesen szimatolva, szépen haladt odafelé. Visszafelé háromszor ült le. Egyszer még el is nyúlt a patak vizes füvén. Azt hittem, ott alszik el nekem. Hiába, elfáradt.

Szüretelni egyelőre még nem fogunk. Kaptunk ugyan kb. 50 milliméter esőt, de nem tudom, használt-e a tőkéknek. Kicsit, azaz inkább nagyon tanácstalanul járok a sorok között. Keresem, mi lehet majd szüretkor a jó vagy legjobb megoldás. Egyelőre mintha minden tőke, azokon belül pedig minden fürt különbözőnek tűnik.

Ezen felül magában a fürtben is mintha mások lennének a bogyók.

Na, fel van adva a lecke rendesen! Hátha tesznek az égiek valami csodát a szőlőkben, mire szedésre kerül a sor.

Most olvastam a neten a hírt, hogy Chablisban jégeső verte el a szőlőket. Sajnálom a termelőket. Egész évi munkájukat tette tönkre a vihar.

Nekünk sem kívánok hasonlót. Inkább az előbb említett csodát szeretném.

Egyik kedves barátunk 50-ik születésnapjára voltunk hivatalosak Budapestre. Kitűnően éreztük magunkat, nagyon ízlett nekem a vacsora egyik étele. Marharagu Bordeaux módra. Annyira tetszett, hogy kétszer is szedtem belőle. Persze jólesett hozzá a magnum palackból töltött Gere Kopár is. Borunk szerencsére itthon is van pár évjáratból, tehát már csak az ételt kell megfőznöm hozzá. Még szüret előtt megteszem, találtam is egy jó kis receptet!

Hétvégén egyszerre két helyen kóstoltatunk, hangolódunk a munkákra.

Szeretettel várunk mindenkit a Rátkai Nemzetiségi Fesztiválon és a Mádi Furmint Ünnepen!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380