Lisztharmatos június

2015.06.30.

Országosan támad a lisztharmat. Vasárnap körbeszaladtam a szőlőkön, hogy lássam, mi a helyzet.
Imitt-amott találtam egy-egy szemet. Ma már nekiálltunk permetezni, hogy mentsük a menthetőt.
A VTZ traktorunk viszont úgy döntött, most nem vesz részt ebben a munkában. Valami ciripel a motorjában, ezért muszáj lesz szétszedni. Azért kibírhatott volna még két napot, amíg végzünk a mostani adaggal.

A hajtásválogatással körbeértünk a múlt héten, így legalább mindenütt szellős a lomb a tőkéken.
Ahogy lehet, elkezdjük a hajtások visszavágását, mert jócskán elhagyták már a felső drótot.
Elég sok gyatrán vagy egyáltalán nem művelt szőlő van a parcelláink mellett. Besűrűsödött lombokkal, derékig érő gazban. Hát ezekben viszont teljes fürtöket találtam fehér vagy szürkésfehér lisztharmat bevonattal.
Nem hiszem, hogy ezekről a tőkékről szüretelnek a gazdák, és sajnos a szél szabadon tovább fogja vinni a fertőző spórákat a határban. Az, hogy a miénk melletti szőlősorokat is megpermetezzük, kicsit blokkolhatja a betegségeket, de a teljes védelmet így sem biztosítja.

Nemrég palackoztunk. Letöltöttük a 2014-es édes furmintunkat, amit már nagyon vár a lengyel kereskedőnk, illetve a 2014-es száraz hárslevelűnket és az Angi cuvéet. Ez idén 80% száraz sárgamuskotály és 20% furmint házasítása.
Ha túl leszünk a permetezésen, akkor el kellene kezdeni összeállítani a 2013-as Birtokbort és a 2013-as Padi-hegyet is, de talán már néhány dűlős 2014-es is készen áll arra, hogy a palackba kerüljön.

Katám már az ötödik üveg kovászos uborkát rakta ki az erkélyre. Rendesen fogyasztjuk ám jól lehűtve a „koviubit”. Majd megkérem, hogy kovászoljon káposztát is, mert avval készült töltött káposztára ácsingózok. Vagy jó lenne savanyúságnak a tervezett bográcsos birkapörköltünkhöz.

Szabolcsék egy hétig voltak nászúton Krétán. Szerencsére mire kitört a pénzügyi pánik, addigra már hazaértek.
Marcikánk hétről hétre egyre értelmesebb lesz. Szépen gagyarászik már. Igaz, pár napja sikongat is, mi meg csodálkozva nézünk rá, mert nem mindig tudjuk eldönteni, hogy ez már panasz akar lenni, vagy csak élvezi, hogy milyen változatos hangokat tud kiadni.
Már mindkét oldaláról át tud fordulni a kiságyban. A mászás még nem megy neki, de piszok gyorsan tud rugdalózni a lábaival, úgyhogy ennek sem kell már sok idő.
Na, akkor aztán kezdhetünk szaladgálni utána, mert az acélosan izmos lábakkal szélvészként fog kavarni a szőnyegen.
Majd igazából akkor lesz feldobva a családnak a magaslabda!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380