Hűvös május

2015.05.31.

Napok óta esik az eső és hideg van. Nem tudom, hogy milyen lesz az idei időjárás, de eddig nem sok jóval biztatott. Május végén azért elég érdekesnek tűnik, hogy 7 fok az éjjeli hőmérséklet.

Szabolcsék esküvőjén, hála Istennek, nagyon szép volt az idő. Megható volt a két esketési szertartás. Párszor elfutotta a könny az én szememet is. Gyönyörű volt a terem díszítése, ahol a lagzit tartottuk, remek volt a hangulat, tehát minden kitűnően sikerült. Régen mulattunk ilyen jót. Reggel fél hatig.

Marcika is egészen jól tűrte a nagy zenélést, meg a hangzavart. Angelikáék vettek neki egy fülvédőt, hogy a picurt ne zavarja a hangos zene. Nevettünk, amikor ráadták, mert úgy nézett ki benne, mint egy kis DJ.

Szegény Bernikénk helyett már találtunk kiskutyát Marci mellé.

Sok keresgélés után a bullmasztiff fajtára esett a választásunk. Remélem, nemsokára nálunk lehet a kis jövevény. Rékával és Szabival már megnéztük az almot. Két fiú és egy leány kiskutya volt ott. Na, meg 5 kifejlett felnőtt. Csengő nem volt, amit megnyomhattunk volna. Igaz, nem is kell, mert az öt felnőtt kutya felsorakozott a kapu mögött. A gazda betessékelt minket. Kétszer kérdeztem meg, hogy biztos bemehetünk?

Az öt kutya odajött és mindhármunkat megszagoltak. Majd legnagyobb meglepetésünkre elkezdték kérni tőlünk a simogatást. Nekem a „nagypapa kutya” ült a lábamra, a maga kis 70 kilójával.

Mit tehettem volna? Simogattam, ahogy ő akarta.

Szokás szerint tele vagyunk munkával. A szőlőt már harmadszorra permeteztük. A napokban elindult a virágzás is. Haladunk a hajtásválogatással, de már látom, hogy ha végigértünk, akkor rögtön folytatjuk a hajtások befűzésével.

A gyom, mint minden éven, rohamosan nő, mindegy, hogy jó vagy rossz idő van.

Kalifornia jutott eszembe. Az ottani nagy forróság és a csapadékhiány miatt nincs igazán gyomosodás, mert minden kiég a napon. Ha már itt tartunk, megint kaptunk „ajándékba” egy újabb kártevőt Amerikából.

Az észlelések szint Magyarország szinte minden borvidékén megjelent az aranyszínű sárgaság a szőlőkben. A betegséget az amerikai kabóca terjeszti.

Remélem, az eddig kijuttatott narancsolaj-kivonatok jól megritkították vagy el is pusztították a szőlőkabóca lárváit.

Éhezni azért nem éhezünk. Én mostanság sokszor sütök pácolt császárszalonnát.

Jó sok fokhagymát pucolok hozzá, akár egy egész fejet is. Felkarikázom, vagy csak úgy a hús mellé dobom a cikkeket. Isteni tud lenni olívabogyós, szárított paradicsomos jégsalátával, friss kenyérrel.

Már nagyon várom, hogy legyen kovászos uborkánk, mert úgy gondolom, az is menne hozzá.

Borból pedig a Sauvignon Blanc-t kortyolgatjuk hozzá.

 

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380