Áldott húsvéti ünnepeket!

2015.04.04.

Itt vannak a böjti szelek. Pár napja már pólóban járkáltak az emberek, sőt volt, aki rövidnadrágban grasszált.

Tegnaptól meg szinte visszajött a tél. 100 km/órás széllökések, amik majd felborítják az embert. Csak úgy száguldoznak az égen a sötét - talán hóval teli - felhők. Szerencsen még jégeső is esett. Olvasom, hogy az országban több helyen homokvihar dúl, máshol esik a hó.

A kisháznál szépen kinyíltak a korai tulipánok, na meg a pince tetején az ibolyák. A legkisebb rozmaringbokrunk is elkezdett virágozni.

A határban a mandula és a kajszibarack szintén bontogatja már rózsaszín szirmait. A faluban sok helyen sárgállik az aranyág virága. A kertekben is egyre több virág illegeti színes ruhácskáit a szélben.

Egy közmondás szerint ilyenkor már kalapáccsal sem lehet visszaverni a füvet a földbe. Lassan zöldülni kezd minden.

Csak el ne bánjon velük az éjszakai fagy!

Én szorgalmasan rakom fával a kazánt, hogy kellően meleg legyen a lakás.

Igen, jól sejtik, hogy igazából nem magunk, hanem Marcink miatt fűtök ilyen lelkesen.

Sokat fejlődött az elmúlt két hónapban. Mindenkinek ismeri a hangját, kerek szemekkel figyeli, amikor hozzá beszélünk. Megmelegszik ám rendesen a szívünk, ahogy hangos gügyögését halljuk és széles mosolyát látjuk. Boldog gyerek, és boldogok vagyunk mi is. Amúgy kis vasgyúró, nő, mint a gomba. Nem szólhatunk rá semmi rosszat, mert hosszúakat alszik éjjel és nappal is. Igaz, néha akad sírós pillanata is. Nem szereti a szeles időt, vagy érzékeny a frontra? Nem tudjuk. Ilyenkor bevetjük a csodafegyvert. A Megy a gőzös, megy a gőzös Kanizsára című dalt. Na, ez eddig bevált. Marci érdeklődve csendben marad.

Szabolcs és Réka az egyre közeledő esküvő dolgaival vannak elfoglalva. Szinte minden nap van valami, ami miatt izgulnak, hogy minden jól sikerüljön majd. Lassan kezdik körbejárni a rokonokat. Ide-oda mennek, hívogatni. Szabi tartja a paleo diétáját. Látszik is az alakján, hogy se tésztát, se kenyeret nem eszik. Ezek mellett azért van munka is, rendesen, Szabolcs egyre több borkóstolót tart. Akár velem, akár egyedül. Jó látni, hogy a kezdeti lámpaláz után mennyire felszabadultan, profin beszél akár egy embernek, de nagyobb csoportnak is a borról, az életünkről.

Tegnap bepácoltuk a báránylapockát és combot (a pácba vörösbor, rozmaring, fokhagyma, bors, borókabogyó, babérlevél, kevés balzsamecet került), holnap kérget sütünk rá, majd a sütőben nagyon lassan megsütjük ebédre.

Ma meg már ettünk a házi főtt sonkából, a vele főtt tojásból. Ahogy illik, kaláccsal és tormával.

Mindenkinek hasonló jókat kívánunk!

Áldott húsvéti ünnepeket!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380