Szüretre készen

2014.09.24.

Érik a szőlő. Vagy nem is tudom, hogy tényleg érik-e? E hét elejére terveztük a sauvignon blanc és a száraz sárgamuskotály leszedését.

Hétfő délelőtt 9 mm eső esett. Így néhány nappal eltoltuk a szedést. Ha az idő megint közbe nem szól.

A sárgamuskotályban már régebben elindult a botrytis, és sajnos bőven akad a fürtökön pukkancs (azaz illós) szem is. Nem lesz egyszerű a szelekció. A leveleket már mindkét oldalon leszedtük, hogy több napsugarat kapjanak és eső után gyorsabban tudja szárítani a szemeket a szellő.

A bő 10 nappal ezelőtti sok csapadék (majdnem 100 mm egy hét alatt) miatt a furmintoknál is elindult a rothadás. Ha az időjárás kegyes, akkor jó irányban halad majd az aszúsodás. Ha nem jön a „rendes vénasszonyok nyara”, akkor bele sem merek gondolni, hogy mi lesz.

Mi a szép, napsütötte októberre szavazunk.

Száraz bornak való furmintot és hársat - most még úgy gondolom - nagyjából két hét múlva fogunk szedni. A ládákat, a préseket, a tartályokat már elkezdtük rendbe rakni, hogy később ne kelljen kapkodnunk.

Amúgy nem mintha nagyon unatkoznánk így szüret előtt. A múlt héten palackoztuk a 2013-as Szabi Furmintot. Épp ideje, mert lassan kifut a 2011-es évjárat.

Kóstolás alapján a 2013-as hozza azokat a jegyeket, amit a Szabitól megszoktak a kedvelői. Friss, üde, gyümölcsös.

Kezdjük előkészíteni palackozásra a 2012-es Birtokbort és a 2012-es Padi-hegyet is.

Van egy szép édes Hárslevelűnk 2013-ból. A múlt heti szokásos készletkóstolón eldöntötte a családi kupaktanács, hogy ennek is palackban van a helye. Így most három bor kerül derítésre, majd szűrésre.

Szüret után pedig irány a palack. Örülök, csak épp azt nem látom egyelőre, hogy hova tesszük majd a teli üvegeket. Most hirtelen számoltam, és majd’ 5 ezer palack lesz letöltve. Na, most nincs időm ezen rágódni. Majd csak lesz valahogy, ha sikeresen túlleszünk a szüreten, talán több idő marad ezzel foglalkozni.

Míg el nem felejtem, igen jó híreket kaptunk.

Írtam már, azt hiszem, de inkább megint megemlítem, hogy lengyel barátunk, Puli - igen, ne nevessenek, a haja miatt ez a magyar beceneve - Varsóban nyitott éttermet, és a borkínálatban ’PULI selection’ néven ajánlja majd a szerinte TOP borokat. A mi 2011-es Úrágya Furmintunk a válogatás induló bora. Büszkék vagyunk rá. Az étteremben mi is voltunk a múltkor, mit is mondjunk? Nagyon, nagyon jó a konyha!

Még nagyobbat dobbant a szívünk, amikor Sebestyén Csilla írt Angelikának. Csilla Skóciában kezdett el magyar borokkal kereskedni, miután évekig jobbnál jobb éttermekben dolgozott kiváló sommelier-ként. Magyar borválogatást állított össze, és így a mi 2011-es Isten-hegyi Furmintunk is bekerült az egy és két Michelin-csillagos éttermekbe. És nem csak úgy, simán az itallapra, hanem mindenütt poharazni fogják a bort!

Még egy hír, ami talán önöknek is érdekes lehet.

Kis falunkban, Rátkán átadták a Rátkai Önkormányzat füstölőüzemét.

Mi már nem kevésszer teszteltük a termékeiket. Sváb szalonna, kolbász, oldalas, tarja, csülök.

Pácolva és füstölve, ahogy mi is készítenénk. Érdemes megnézni, ha erre járnak. Tudom, ha megérzik a termékeik illatát, akkor vásárolni fognak belőle.

Viszont már látszik, hogy véges a kapacitásuk. Szinte azonnal elfogy minden, ahogy elkészül.

Lehet, hogy lassan előjegyzésre fognak dolgozni?

A múltkori gerslis káposztánkban a hasaalja szalonna a miénk volt, de a kolbászt már tőlük vettük, mert a saját elfogyott. Aki nem hiszi el, hogy mennyire finom volt, próbálja ki a receptet (szalonnás káposzta néven)! Nyugodtan lehet párosítani akár a 2011-es Birtokborral, akár a Szabival.

Ja, hogy ez nem egy könnyű diétás étel? Tudom, de hát ezért ajánlott hozzá bort fogyasztani.

Ha már a főzésnél tartok. Régóta fentem a fogam egy igazi bográcsgulyásra, marhalábszárból.

Addig-addig emlegettem, míg a család már majdnem könyörgött, hogy készítsem el végre.

Kata vásárolt marhalábszárt, a konyhakertből jöttek a zöldségek és a spájzban megvoltak a hozzávaló fűszerek. Kerestem egy jó receptet, aztán nekiláttam.

Némelyik hozzávalót kicsit sokallottam, mint például a sárgarépát. Először a köményt is, de aztán csak belekerült mind, amit a recept szerint ajánlottak.

Csipetkét is akartam készíteni bele, de ezt a lánykoszorú leszavazta, így kimaradt.

Egyszerre nem bírtuk megenni, bármennyire is ízlett, de örömmel fogyasztottuk, amíg tartott.

Nekem azért az az igazi étkezés, amikor hús is van. De persze néha-néha jólesik a padlizsánkrém vagy a tökmagolajos-balzsamecetes paradicsomsaláta is.

Olvasom az interneten, hogy Ausztriában néhol már 8 centiméteres hó esett. Hát, legalább hamar beindulhat a síszezon. Ide meg talajmenti fagyot jósolnak. Ha csak olyan lesz, mint tavaly szüret elején? Azzal még kibékülnék, mert azokról a parcellákról, amelyek levelét megkapta a fagy, izgalmas borok készültek. Ráncosra töppedt fürtöket szedtünk róluk, és szép gyümölcsös édesborok születtek. Reméljük, így lesz idén is!

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380