Hőségben harc a lisztharmattal

2014.08.07.

Mint mindenki, mi is szenvedünk a hőségtől.

Eklektikus az időjárás, de hát ezt mindenki tapasztalhatja. Afrikai a meleg, árnyékban is láttam már a hőmérőn 34 Celsius-fokot, de volt, amikor 40-et mutatott a higanyszál. Aztán jött egy vihar, egy nap alatt leesett 34 mm eső. Ugyan nézem a normál meteorológiai portálokat, de azt kell mondjam, hogy használhatatlanok. Soha, semmi nem úgy történik, mint ahogy előrejelzik… Csak egyvalami biztos.

Ami már megtörtént.

A lisztharmattal vívott harcunk miatt szinte folyamatosan permetezni kell. Na, igen. Elolvasom, hogy mit tanácsolnak a használt szereknél. Kora hajnali órákban, vagy késő este, napnyugta után kellene kijuttatni. A 25 Celsius-fok fölötti melegben lehetőleg kerülni a permetezést.

Értem én. Persze, hogy értem. De ha ezt mind, úgymond, mereven betartanánk, akkor esélyünk sem lenne.

Na? Ilyenkor mit lehet tenni?

Az ember megpróbál kifogásokat találni, hogy miért is nem az ajánlott időben van kint.

Első (és talán a legnyomósabb): muszáj védekezni.

Második: nem annyi a hőmérséklet a szőlősorok között, mint amennyit a hőmérő mutat otthon. Kint fúj egy kicsit a szellő és emiatt nincs olyan meleg.

Harmadik: a kipermetezett víz hőfoka alacsonyabb, mint a környezeté. Ezek szerint ez hűti a növényt. És jólesik a tőkéknek. Ja, hogy ez igaz vagy nem - az sajnos rejtély marad.

Nem egyszerű döntéseket hozni, de meghozom, ha kell. Megyünk, amikor lehet.

A korábbi érésű fajták már bezsendültek. A bogyók üvegesednek. Bízom benne, hogy a meleg időjárás hatására a tokaji fajták is szépen, lassan beérnek. Már csak azért is várom ezt, mert akkor a lisztharmat már nem terjed tovább.

Nem egészen tünetmentesek a parcelláink (sajnos). De azt kell mondjam, hogy nem is tragikus. Kőrös Tamás növénydoktor a Biocont-tól amikor csak tud, jön, és szemlézünk. Ez éven a gyomirtó-használat kivételével teljesen áttértünk az organikus szerek használatára. Ebben hihetetlen segítséget kapunk Tamástól. Minden alkalommal tanulok valamit Tőle! Ki kell jelentenem, hogy egyre jobban élvezem, mert mindinkább kezdem érteni, mit és miért teszünk. Melyik szernek mi a hatása, miért kell épp akkor használni.

Engedtessék meg, hogy közben megemlékezzek egy elhunyt barátról. Dr. Brózik Sándorról, aki a BASF növénydoktora volt. Sajnos nemrégen elhunyt. Évekig önzetlenül segített nekünk tanácsaival a növényvédelemben, igaz, „konvencionális szerekkel”, de nélküle egyáltalán nem tudtunk volna bort készíteni a küzdelmes 2010-es évjáratban. Szeretettel emlegettük azóta is, és bár tudtuk, hogy beteg, mégis megrendített minket a halála. Nyugodj békében, Sándor!

Más.

Vannak olyan skatulyák, amik mindenki életében működnek. Például hungarikumok, helyi sajátosságok. Az egyik ilyen a kétágú (eddig legalábbis azt hittem). Ha szóba került a vendégek kóstoltatásánál, akkor mindig büszkén meséltem, hogy az aztán csakis egy itteni dolog.

Koppant a fejem, amikor egy német cikkben pontosan ilyen kétágú kapáról láttam fényképet.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy onnan jött be ez a fajta kézi talajművelő eszköz hozzánk, vagy ott is és itt is kifejlődött?

Hátul, a kertben a krumplibogarak megtámadták a tojásgyümölcsöt. A csemegekukoricánkból már főztünk, isteni lett. A paradicsommal lehet valami gond, mert még be sem ért, de már rothad. Lehet, hogy az időjárás az oka. A hagymánk és a céklánk viszont csodálatos.

Az olasz barátainktól kapott sütőtök lassan a kert harmadát birtokba veszi. Tavaly idegen porzást kaphatott, mert nem olyan lett, mint kellett volna. Ez éven zöld és rücskös. Egyszerűbben mondva eléggé ronda, de állítólag ez a normális. Kíváncsi vagyok az ízére. Biztos fenséges lesz.

Otthon érdekes dolgok készülnek a kert zöldségeiből. Krémleves, sokféleképpen. A múltkor a rekkenő hőségben kovászosuborka-krém leves volt, jó hidegen. Hmmmm. Kiváló a hideg bableves is. Sőt még a csillagtök leves is ízlett, bár gyanakodva néztem, amikor készült, aztán kétszer is szedtem belőle.

Na, már megint a főzésnél járok.

Kedves barátomék látogattak meg minket a hétvégén. Hoztak pár finomságot. Libamájpástétomot, királyrákot. Kata finom borsólevest főzött, főételnek tikka masalát szántunk naan kenyérrel. Csemegének készült még bárányfasírt is. Combból, megdarálva (sok rátkai füstölt szalonna hozzá) és ízesítve (só, bors, fokhagyma, kevés kakukkfű, őrölt kömény), egy napig pihentetve, hogy jobban összeérjen. Ujjnyi vastag pogácsákat csináltunk belőle, pár perc egyik, majd pár perc a másik oldalon sütve, és kész is. Mennyei volt mindegyik.

A hétvégén Kazincbarcikára megyünk a VI. Barcikai Bormustrára, a Kolorcity Fesztiválra. Remélem, enyhülni fog a hőség, mert azért a nagy melegben nem mindenki borozik szívesen. Hacsak nem jó hideg fröccs formájában.

Arra majd viszünk Sauvignon Blanc-t!

Még van egy kis időnk a szüretig, így készülünk a II. Junibor Ünnepre, augusztus végén a Bazilikához, majd sok szeretettel várunk mindenkit a Mádi Furmint Ünnepen, szeptember elején.

Remélem, addig a 2013-as Szabi Furmintunk is végre palackba kerül, hogy meg tudjuk mutatni Önöknek!

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380