Virágzik a szőlő!

2014.05.30.

Azaz elindult a szőlő virágzása a Zétában, a Padihegy tetején. Imitt-amott láttam már a Sárgamuskotályban is.

Akkor nemsokára következik a Furmint és a Hárslevelű. Szőlővirág illat lengedez majd a sorok között.

Minket elkerült a pár napja átvonult vihar. Pontosítok, itt járt ugyan, de mi jégverés nélkül megúsztuk. Lehet, az is segített, hogy a lányok a Tokaji Borbarátnőkkel részt vettek a monoki misén a Szent Orbán-napon? A szent, lehet, gondolt ránk is és megsegített.

Mádon viszont volt valamennyi, és Tolcsván komolyabb károkat okozott a borsónyi, illetve cseresznye nagyságú jég. Tudom, hogy most mit éreznek a károsult termelők!

Évekkel ezelőtt az én egyik szőlőmet is hasonlóan verte el a jégeső. Délelőtt még kint voltam megnézni a parcellát, mert végeztek a hajtásválogatással és a vesszők drótok közé fűzésével.

Dagadt a keblem az örömtől, milyen szépen néz ki a szőlő.

Délután jött a vihar, és kb. 20 percig mindenütt csak a jégeső kopogott. Majd elsírtam magam, amikor láttam a szinte levél nélküli zöld vesszőket. Szívszorongató volt a látvány. Azon az éven erről a darabról nem szedtünk semmit. Már annak is örültem, hogy egyáltalán túlélték ezt a sokkot a tőkék.

Egyre szépül hátul a kertünk. A jégcsapretekből már többször ettem, a borsó látványosan virágzik. Alig várom, hogy végre ehessek egy idei zöldborsóból készült finom levest.

A földibolha (vagy mi?) viszont lyukacsosra rágta a retek-, a cékla- és a salátaleveleket. A krumplibogarak is intenzív támadásba lendültek. Párszor összeszedtem azokat, amelyeket láttam. Stílusosan, csavarzáras borospalackba. Kézzel szétnyomogattam a levélfonákon megtalált sárga petéket is. Mit mondjak? Nem a világ legkellemesebb munkája volt, a kezem nem mindennapi szagot árasztott. Másnap pedig a hajlongástól kapott izomláz miatt lépkedtem érdekesen.

De úgy látszik, hogy voltak közöttük, akik partizánt játszottak, és jól el tudtak bújni az összeszedés elől. Ezért lehet, hogy a csíkos lakájkabátos öreg bogarak mellett a hernyószerű, dagadt hasú, vöröses, kisebb-nagyobb lárvák hadserege rágja csámcsogva a krumplileveleket.

Környezetbarát szerrel azért lepermeteztem az ültetvényt, mert különben csak a szárak maradnának.

Akkor a végén még újkrumplink sem lenne.

A Széchenyi téri udvar szép rózsáit is gyakran permetezem narancsolajjal. Na, nehogy azt higgyék, hogy rózsaillat helyett narancsillatot akarok az udvaron. Csak azért teszem, hogy újra megvédjem őket a tetűk hadától.

Megvolt a negyedik Töltöttkáposzta Fesztivál Rátkán. Évről évre egyre több csapat nevez be a főzőversenybe. Ez éven 21-en voltak az ország több részéről, még a határon túlról is érkeztek. Mi nem főztük, de bort kóstoltattunk az ízletes töltöttkáposzták mellé.

Angelika volt lent a fesztiválon, Szabolcs fiam felpockolt lábbal tartott kóstolót a kisháznál. Én meg? Mivel estére vendégeket, barátokat vártunk, nekiálltam főzni.

Bográcsban, körömpörköltöt csülökkel. Vakargattam kicsit a fejem, amikor a hagyma megpirítása után elkezdtem a körmöket a bográcsba tenni, hogy belefér-e mind vagy mehetek haza még nagyobb bográcsért. Majd’ 5 kilogramm körmöt vettem és hozzá 1,2 kilogramm csülköt.

Éppenhogy belefért. Fél hétre lettem készen vele. Az udvari rózsa illatát is elnyomta a körömpörkölt illata. Tervezgettük, hogy kinek adunk majd belőle, ha sok marad.

Még jó, hogy nem szóltunk előre senkinek. Katának tettünk félre, mielőtt a vendégeknek elkezdtünk szedni. Dicséretnek vettem, hogy alig maradt a bogrács alján. Természetesen szépen fogyott hozzá a kínált borainkból is. Így volt ez rendjén.

Azóta már az is megvan a fejemben, hogy mi lesz a bográcsom következő vendége.

Bárányra, azaz inkább birkapörköltre fáj a fogam. Keresem is hozzá az alkalmat.

Hála Istennek, no meg a kereskedőinknek, alig győzzük címkézni a borainkat, olyan szépen fogynak.

Természetesen a legnagyobb hála a borainkat kedvelőket illeti. Tehát önöket: Barátokat, Fogyasztókat, Vásárlókat!

Gyorsan gondoskodtunk is a lassan elkopó évjáratok és borok pótlásáról, így lepalackoztuk a 2011-es Birtokbort, a jövő héten a 2011-es késői szüretelésű Furminton lesz a sor.

Tegnap végre palackba került a 2013-as Sauvignon Blanc. Ideje volt, már alig van az előzőből.

Na, ez biztos illik majd a birkapörköltöm mellé!

 

Árvay János

 

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380