Bolond a rozmaring?

2014.04.14.

Virágzik folyamatosan. Télen kint maradt a pincénknél, a kertben, most megint teljes virágokkal nyomja. A méhek, dongók persze hogy ott zümmögnek folyamatosan körülötte. Megpróbáltam elképzelni, hogy egy csakis rozmaringról szedett virágméz vajon milyen lehet? Izgalmas és furcsa. Ez biztos.

Szabolcsunk a műtét után már itthon van. Tornáztatja a lábát, ahogy előírták neki. Úgy gondolom, sokkal jobban sikerült, mint egy évvel előtte. Szerencsére nem lázasodott be és a térde sem duzzadt.

Köszönöm azoknak a hozzászólását, hívását, kedves üzenetét, akik ugyanúgy szorítottak neki, mint mi. Vagy akik gondoltak rá, hogy minden rendben menjen. Lehet, hogy ettől jobban gyógyul?

A szőlőben javítjuk a támberendezést. Ha lassan is, de haladunk. A VTZ traktorunk, ha minden igaz, holnap megint munkába fog állni. Kellene is, mert a szőlősorok között olyan magasra nőtt a pásztortáska, mintha vetettük volna. Szép zöld. Egységes. De ha a Vlagyimirec megint hajlandó dolgozni, akkor minden második sort zúzni fogjuk és minden következőt csak tárcsázni. Bár már ott tartanánk!

A rügyek barkásak, de egyre több a kibomlott levelű kis hajtás is a vesszőkön. Tehát permetezni is kell nemsokára. Ez éven kipróbálunk egy érdekes bio anyagot. Nem úgynevezett növényvédő szer, hanem baktériumos lomb-, azaz inkább talajélet-javító folyadék. De nagyon megfogott, amit hallottam róla. Úgymond nem engedi a rossz gombákat teret nyerni, inkább a természetben előforduló jó gombák, baktériumok szaporodnak el a növényen. Közben erősítik a növény immunrendszerét. Meglátjuk, hogy működik-e.

Elkezdtük a 2011-es birtok furmint „2” és a 2012-es birtok furmint próbaházasítását. A 2011-es évjárat azért „2-es", mert már piacon van az 1. számú és lassan el is fogy. Az utódot meg akarjuk valahogy különböztetni, ezért nagy betűkkel kerül rá a BIRTOK szó. Vagy egyszerűen csak birtokbornak nevezzük?

Közeleg a húsvét. Készülünk rá mi is.

Sonkánk és szép sárga tyúktojásunk lesz. Én azért egy kis báránybordára is vágyom. Egybe sütve, rozmaringgal, fokhagymával megbolondítva. Rá nagy szemű só és egy kis bors. Mellé talán spenót lesz köretnek, vagy sonkába tekert spárga és zöldbab. Vagy mindkettő. Hmmm.

Borunk is akad.

Aki viszont rendelni szeretne tőlünk az ünnepre, még megteheti.

A szállítási költséget most mi álljuk, ha szerda estig írnak, húsvétra odaér.

Kellemes húsvétot mindenkinek!

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380