Kitört a tavasz rendesen

2014.03.30.

Egyszerre virágzik minden. Ibolya, aranyág, tulipán, gyöngyike, mandula, kajszibarack, őszibarack és sok más növény. Szépnek nagyon szép a sokszínűség, csak épp nem szokványos. Egyik ismerősöm a tavaly április végi fényképeit mutatta. Akkor hónappal később nyíltak ki azok a növények, amik most már teljes pompájukban díszelegnek. Hogy ez most jó vagy sem? Nem tudom.

A múlt héten végeztünk a metszéssel. A sorok között eddig zúztuk a levágott vesszőket. Most már kihúzzuk, mert a keskeny traktorunk újfent megadta magát. Szerelhetjük megint.

Kezdem unni, hogy mindig újabb és újabb nyavalya töri.

A talaj nagyon száraz a kertünkben és kint a határban is. Kevés volt a téli csapadék. Jó lenne már egy kiadós eső, hogy kicsit szétessenek a rögök a kertben. Szeretnénk már hátul veteményezni.

A kert tervét elkészítettem, de jobb lenne, ha már be is lenne vetve. Jól mutat ugyan az Excel táblázat, csak megenni nem lehet...

Imám meghallgatásra talált, mert odakint eleredt az eső. Nem is akárhogy szakad az égi áldás.

Úgy látom, Bernikénknek is tetszik, mert nem bújik el az eső elől, hanem peckesen járkál előre-hátra az udvaron. Szerintem örül, hogy a poros téli bundáját felfrissíti az esővíz. Örülnek valószínű a szomszédban álló tuján fészkelő énekesmadarak is. Ők a fészkükbe húzódva hihetetlen trillázással köszöntik az esőcseppeket.

Úgy hallottam, Villányban pedig jég volt. Mit mondhatnék? Csak annyit, hogy a tavasz az nagyon ravasz. És reméljük, nem okozott kárt!

Nem is kicsit izgul az egész család. Szabolcs térdét műtik a jövő héten. Majd egy éve a lépcsőről lefelé lépve kificamodott a térde. Az akkori egynapos műtét sajnos nem hozta meg a várt eredményt. Sőt! Inkább rontott rajta. Nem maradt más hátra, minthogy újra meg kell operálni. Szorítunk nagyon, hogy sikerüljön.

Mi érte idegeskedünk. Ő meg azért egyre idegesebb, hogy nem kis időre ki fog esni a napi munkákból.

Csak halvány vigasz számára, hogy ha fizikai munkát nem is tud végezni, de a végtelen papírmunkából jócskán kiveheti majd a részét. Tudjuk már előre, hogy először persze lelkesen végzi az adminisztrációs teendőket. Aztán majd napról napra egyre jobban várja, hogy már végre mehessen dolgozni. Ki a szabadba vagy le a pincébe. Eljön majd (reméljük nem is sokára) ennek is az ideje.

Palackoznunk is kellene megint. A 2010-es évjáratú Késői Édes Furmintunk már teljesen kikopott. Az utolsó 7 palackunkat most küldtük el. A készlet tehát nulla. Összeállítottuk ugyan a következő „hercegnőt”, de a derítések utáni szűrésekkel csak most indulhatunk. Szerencsére a 2013-as Édesem már rendelhető, virágos, gyümölcsös, igazi vidám tavaszi bor. Tehát azért nem maradunk édes bor nélkül!

A múltkor említett 2010-es 5 puttonyos aszúnk indul a kereskedelembe, már ha meglesz a címkéje. A tervezett 2010-es 6 puttonyost még nem tudtuk elkezdeni előkészíteni palackozásra, és a 2013-as sauvignon blanc is várat még magára.

De természetesen mindenről időben beszámolok!

 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380