Furmint Február

2014.02.17.

Haladunk az évben egyre beljebb. Ugyan Angival még a 2013-as év dolgait igyekszünk rendbe tenni. Mármint ami a papírokat és könyvelést illeti. Ne panaszkodásnak vegyék, de ez már sok! Nem kellene, hogy ennyi erőnk, időnk elmenjen a semmiért. Értéket is tudnánk termelni! Inkább létrehozni a papírrágás helyett. Erről ennyit...

Még nem kezdtünk neki a metszésnek. Kint sár van, sokszor esik az eső. Régebben is írtam már, hogy idős csapatunkat nem szeretem kitenni a csúszkálásnak. Majd amikor jobb lesz az idő, akkor indulunk.

De azért nem csak az ő féltésük van a háttérben. Mi van, ha megint visszajön Tél tábornok? Akár mínusz 27 fokkal? És majdnem minden termőrügy elfagy? Sokszor emlegetem az 1987-es évet. Akkor pont így jártunk. Januárban tavasz volt, aztán februárban -27 Celsius-fok, ónos eső és zúzmara. Azon az éven nem igazán volt mit szüretelni a borvidékünkön.

30 ezer mázsa szőlőt dolgoztunk fel akkor a dorgói présházban. Szőlőlének. Na, nehogy azt higgyék, hogy helyi szőlő volt. Grúziából érkezett hűtővagonokban.

Még egy érdekessége volt ennek a szüretnek. Akkor találkoztam először a kóser borkészítés rejtelmeivel. Nem igazán értettem az ehhez szükséges szertartásokat. De később, mikor ismét kóser bort készítettünk és teljes folyamatában láttam a feldolgozást, valamint a borkészítést a palackozással bezárólag, akkor jött a felismerés. A vallási előírások köntöse alatt egy szigorú, a hamisítások és a borbetegségek kizárását célzó komplett technológiai protokoll van. Egyetlen célja, hogy minél tisztább, egészségesebb bor készüljön.

Kint most fantasztikus napsütés ragyog. Árnyékban is 14 Celsius-fokot mutat a hőmérő. Bernikénk a vastag bundában már majdnem izzad. Napközben alig látjuk, mert a fekvő tuja alá húzódik hűsölni. Jól esik az előtavasz, csak maradjon is így!

Előkészültünk a palackozásokra. 2013-as Sauvignon Blanc, Angi száraz sárgamuskotály, Édesem, és 2010-es 5 puttonyos aszú derítése, szűrése van folyamatban. Igen, jól látják. 5 puttonyost fogunk palackozni. De aztán ugyanebből az évből következik azért egy magasabb beltartalmú 6 puttonyos is.

Hogy miért? Mert a természet így gondolta. Csináltunk ugyan különböző variációkat az aszús hordók ilyen-olyan házasításával, de valahogy nem találtuk meggyőzőnek egyik ötletünket sem.

Aztán feladtuk. Győzött fölöttünk a természetesség. Vagyis a természetes, a borokban eddig kialakult egyensúly. Így ez évből 2 aszúnk is lesz!

Nagyszabású, „szélesvásznú” volt a már ötödik alkalommal megtartott rendezvény, a Nagy Furmint Február Kóstoló a Vajdahunyad várában. Szebbnél szebb Furmintokat hoztak a termelők szerte az országból és országon kívülről is. Csak gratulálni tudtunk a szervezőknek, hiszen a vendégek elégedettek voltak és mi, borászok is örültünk, hogy ott lehettünk.

A rendezvény felvezette a hónapot, de hol van még a február vége! 19-én a Trattoria Toscana melletti L’enoteca-ban kóstoltatunk közösen Lenkey Géza barátunkkal, majd 21-én Debrecenbe visszük el Furmintjainkat a Borudvarba. 27-én pedig néhány Mádi Körös borát kóstoltatjuk a Tastevinoban.

Szeretnénk mással is kedvezni a Furmintokért rajongóknak is, így mi ebben a hónapban 10% kedvezményt adunk azoknak a kedves vásárlóinknak, akik akár Rátkán, akár a webshopunkon keresztül bármelyik Furmintunkból rendelnek.

Koccintsunk Furminttal februárban! 

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380