Nyári helyzetjelentés

2013.06.30.

Utol még nem értük magunkat a munkákkal, de egész jól haladunk.  Most érünk végig az első hajtásválogatással,  aztán kapkodhatunk, hogy visszavágjuk őket. Enyhén szólva kócosnak néznek most ki a szőlők, mert a hosszan megnőtt hajtásvégek a múltkori vihar hatására hol jobbra, hol balra, esetleg vízszintesen állnak.  Néhol már össze is értek a sor közepén.
Persze szebb látvány lenne, ha már katonásan, sarkasan visszavágva állnának a vesszők. Viszont így a múlt heti jég kevesebb kárt tett a fürtökben, mert a levelek többé-kevésbé megvédték.
Vagy Szent Orbán pápának köszönhetjük,  hogy nem esett nagyobb kár? Május végén a monoki templomból indulva a pápa ereklyéje körbejárta a Tokaji borvidéket. Aznap mikor Rátkára érkezett a reggeli esős borult idő helyét napos felhőtlen idő vette át. Gondoltam, hogy csakis a szentnek köszönhető.

A napokban ismét permetezünk, mert találtam lisztharmatos szemeket.  Igaz nagyon keresni kellett, de ez azt jelzi, hogy fertőzés már van. Nem csoda,  hiszen az időjárás ide-oda csapongása minden szőlőbetegségnek kedvez.  Hol negyven fokos perzselő hőség hol meg őszinek tűnő napok váltják egymást. Természetesen bőséges esőkkel megspékelve.
Mi nem örülünk ennek, de azt hiszem, hogy a vadak imádják ezt az időt. A vaddisznók biztosan, mert olyan túrásokat csinálnak majd minden szőlőnkben, hogy néha a tőkéket is majd kivájják.
Sokat nem tehetünk ellenük, viszont úgymond „bosszúból” a napokban vaddisznó tarját készítettünk. Több napos pácban (hagyma, fokhagyma, babérlevél, vörösbor) való érlelés után hosszan - majd négy óráig - alacsony hőfokon sütöttük meg. Hmmmmm.
Nem gondoltam volna, hogy ennyire mennyei lesz a hús. Örömünket azért hozzá kortyolgatott borok is fokozták.  Édes bosszú.

A kertünk ez éven is nagyon szép. Alig győzzük a gyomtalanítást itt is. A rovarok  ritkítását ’albérlőink’ végzik. Évek óta a hátsó erkélyünkön rak fészket egy madárpár. A tojásokból kikelt tátogó fiókáknak Ők hordják fáradhatatlanul a férgeket, bogarakat a kertből. A fészekhelyért így persze hogy nem kérünk semmit.
A saját zöldségekből már több dolog került az asztalra. Ettünk már zsenge zöldborsóból levest. Isteni volt. Talán csak az ez éven először kipróbált retek krémleves viszi el előtte a pálmát. Nem emlékszem, hogy mióta itt lakunk volt-e már ilyen gyönyörű retkünk? A lányok örömmel eszik szinte nap, mint nap a cukkinit és egyre többet nézegetik a szaporán virágzó spárgatök virágait. Igen jól sejtik, nemsokára rántott tökvirág is kerül majd asztalunkra.  A feltöltögetett krumpli sorok is virágzanak, nemsokára megnézem, lehet-e újkrumplit behozni. A tavalyi tapasztalatok alapján már tudjuk, hogy a sárga színűt fogjuk először kiszedni.

Szabolcs fiam is visszaáll a csatasorba dolgozni. Hónapokra kiesett a térdműtéte miatt.
Láttuk eddig is hogy mennyire sok feladatot végez el. De most a bőrünkön tapasztaltuk a munkáknál a hiányát. Mintha nem is egy, hanem két ember munkáját kellett volna nekünk pótolni.
Nagy segítség lesz, mert nem csak a szőlőben akad mit tenni hanem a pincében is. Szeretnénk minél hamarabb a palackba tölteni a 2011 Birtok Furmintot és pár meglepetésnek szánt bortételünket.
Egy biztos, idén nyáron sem unatkozunk.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380