Csoki helyett hó nyúl?

2013.03.29.

Na, ezt bekaptuk, mint béka a legyet.

A múltkor azt írtam, hogy itt a tavasz. Elnézést kérek, hogy ilyen nagyon pofára estem. Higgyék el, nem volt szándékos. Mentségemre legyen mondva, talán csak annyit tévedtem, mint a szakemberek.

A mondott tavasz, netán nyár helyett nyakunkba esett megint a Tél tábornok irányította havazás és a mínuszok serege. Ma még esett hó, pedig tudható, a hétvégén húsvét van. Tél tábornoknak netán elromlott az internete, a telefonja, vagy nem nézi a tévét?

Eléggé nonszensz, hogy a híradóban azt hallottam, az óvodákban az óvodások hónyulat építenek a kertben. Ilyenre azért még én sem emlékszem. Hóember, az igen, az rendben van. De hónyúl, márciusban?

Félek, ez a múlt héten jött hideg odatesz a gyümölcsfák rügyeinek. A meggy, a kajszibarack és a korán hajtó gyümölcsfák már létől duzzadt rügyeiben valószínűleg kárt okozhattak a -10 °C környéki hideg éjszakák. Azok a gazdálkodók, akik mostanra tervezték (hosszú évek tapasztalatára alapozva), hogy a tavaszi vetést mostanában végzik el? Malmozhatnak pár napig, vagy akár pár hétig.

Nem irigylem őket.

Nekünk alig néhány hektárunk van még metszetlen. A jövő héten (ha engedi az idő) akkor ezzel megvagyunk.

A máskor már zöldellő természet? Szerintem ilyenkor már a virágok is kibújtak volna, szép színesen. Ehelyett? Fehér hó? Na, ez azért nem a virágok színe.

Szabolcs fiamnak kiugrott a térde, műteni is kellett. Most úgymond „büntiben” van: ágynyugalom, lépcsőzés kerülése, ezek miatt nem tud dolgozni. Igaz, „irodai munkára” már jelentkezett, hogy elfoglalja magát és segítsen nekünk.

Én meg? Természetesen Szabi helyére dobtam be magam. A napi boros munkát Attilával, a kollégánkkal végzem.

Idősebb Figula Misi barátom sokszor jut eszembe. Az ő keze volt mindig olyan, mint most az enyém. Nem piszkos! De repedezett és fekete lerakódásokkal teli.

Hogy is mondjam? Igen! Büszke is vagyok erre.

Valami értékeset teszek azért, hogy ilyen lehessen a kezem.

Ma szedtük le legkedvesebb anyósom füstölőjéből a „disznóságokat”, amelyeket édesanyám füstölt fel.

Szalonna, csülkök, kötözött tarja, fül, nyelv, lábak, oldalas.

Tehát az általam szeretett kocsonyához már megvan az alapanyag.

Anyósomat is ma hozta haza Katám a kórházból, végre újra együtt a család, készülhet anyuka csodás kocsonyája. Most még köménymagos levest ettünk, amikor megérkeztek.

Ne nevessenek, én ebben a megbolondult időben minden héten szívesen megeszem.

A helyzetjelentés eddig tartott.

Szerintem pár héten belül itt a nyár.

Addig is mindenkinek kellemesen eltöltött húsvéti ünnepeket kívánok!

Meleget, virágokat, locsolkodókat.

Békességet.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380