Itt a tavasz!

2013.02.27.

Most már biztos, hogy itt a tavasz, mert a hóakadályok helyett a gyors olvadástól megáradt folyók miatt van az országban egyre több útszakasz lezárva. Ennek ugyan nagyon nem örülök, de annak igen, hogy a sok téli hótól meg esőtől a talajban bőségesen halmozódott fel a csapadék. Legalább az első pár hónapban biztos elég lesz a szőlőtőkék számára.
A napsütés is egyre többször vidít fel mindenkit a borús téli napok után.
Ugye hogy azonnal jobb kedvvel teszünk bármit, ha világos van és az arcunkat napsugár simogatja?

Elkezdtem tervezgetni megint a konyhakertünket, igaz most még csak fejben és a számítógépen.
Ugyan még nagyon vizes a föld, de ahogy megpirul, a korai vetemények magjait szeretném minél hamarabb elvetni.
Igen jól sejtik. Hagyma, zöldborsó, saláta. Eddig szívesen ettem az édesanyám által készített hordós savanyú káposztát, de mintha kezdenék eltelni vele.
Jó lenne már valami frissebb, könnyebb.
Tavaly sok mindent sikerült a ház mögött megtermelni és jobban látom már, hogy mi az amiből több kellene,vagy mi az ami nem igazán lett sikeres. Babból, vöröshagymából, spenótból lehet majd többet vetni. A sütőtöknél másik fajtát szeretnék, ami jobb ízű. Valamit elbökhettünk az ősszel, mert ugyan lett sok szép nagy gerezdes oldalú sütőtökünk, de majd mind megromlott. Amiből ettünk annak sem volt valami behízelgő íze.

Na, jól előre szaladtam az időben.
Egyelőre még inkább a pincében dolgozunk. A 2012-borok nagy része kierjedt a sűrű seprőről már leszedtük őket. A finom seprő azért a legtöbb alatt még ott maradt. Ezeket hetente felkevergetjük, hogy elősegítsük a lassan csökkenő cukortartalom kierjedését és az almasav bomlást.
A 2012 sárga muskotályt és Édesemet nemsokára palackozzuk is, a sauvignon blanc-nal együtt.
2011-ből is van még palackozni való borunk. A száraz hárslevelű már palackálló, a birtok furmintunkat is összeállítjuk lassan. Elfogyott a 2008-as aszúnk, de a 2009-es remélem, egy hónapon beül a palackban lesz és csatasorba állhat.
A decemberben letöltött Szabi Furmint is egyre inkább összeszedi magát a palackozási sokk után.
Egyre kedvesebbnek tűnik, ha kóstolhatjuk. A Furmint Február kóstolókon vittük magunkkal. Bár lassan vége a hónapnak, terveztünk még egy kis „furmintos kedvezményt”, így aki még február utolsó napján rendel tőlünk 10% kedvezménnyel vásárolhat minden furmintunkból! Választék van: Szabi, Birtok, Padihegy, Köves, Késői. Azért persze mi márciusban is szeretni fogjuk a furmintot.:)

Az igazi tavaszt viszont már tényleg nagyon várom. Igaz hogy már most is egyre szebben kéklik az ég, zöldebbnek tűnik a fű és az orgona rügyei is napról napra duzzadtabbak, de virág még nem nyílt a kiskertünkben.
Na, majd a napsütés kicsalogatja hamarosan őket. Meleg napokat, napsütést és jó borokat kívánok Önöknek is.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380