Kakaspörkölt Lojzi módra

2011.04.30.

Kaptunk egy háznál nevelkedett kakast és egy tyúkot ajándékba. Tudják, olyan kertben, a szabadban tartott kapirgálós harcias legényt és párját.
Beindult a fantáziám a régen evett kakaspörköltökre gondolva.
Szakácskönyvek nézegetése közben akadt kezembe Wunderlich Lajos, a mindenki által Lojziként emlegetett villányi barátunk receptje. Anyósom és édesanyám előkészítette a már nem harcias kétlábút és pedig beszereztem a hozzávalókat. Vakargattam kicsit a fejem, mert egyrészt volt egy-két dolog amit kicsit furcsállottam a receptben, másrészt rájöttem hogy a könyvben slendrián módon elírhatták a szakács által mondottakat.
Vettem hozzá májat, nyakat, zúzát előírtak szerint.
Négy óra kellett is, hogy elkészüljön. A család már alig bírt magával az éhségtől.
Konyhánk egy légtérben van az étkezővel és nappalival. Nem csoda hogy a terjengő, percről-percre ínycsiklandozóbb illatok megtették hatásukat. De lehet hogy az én gyakori kóstolgatásom és szemmel látható, füllel hallható élvezkedésem is rátett egy lapáttal…
Mire kimondtam végre hogy elkészült, már minden teríték és a pörkölthöz illő Kadarka is a helyén volt az asztalon.
Isteni volt a nokedlivel és friss házi kenyérrel. Köszönjük Lojzi!!!!! Lehet, hogy nem lett olyan mint Te szoktál főzni, de sokat segített a recepted is!

A tyúkból a múlt hét végére főzött Anyósom húslevest. Olyan sárgás csillanó apró zsírcseppekkel a leves tetején.
Nem győztük eleget emlegetni, hogy ilyenkor érzi igazán az ember, hogy a szabadon tartott egészségesen felnőtt házi állatokból lehet csak ilyen mennyei ételeket készíteni.
Nem szabad erről sem elfelejtkezni, amikor a vidékről, mezőgazdaságról beszélünk.
Legtöbben elfelejtik, hogy a falusi emberek látszólag nem profit termelő tevékenysége milyen fontos az egészséges étkezési alapanyagok előállításában. Vagy a tájfenntartásban.

Vendégeinkkel sétálgattunk Rátkán. Olyan jó érzés volt látni a sok-sok virágot a házak előtt.
Vendégváró udvarunk is fantasztikus kora tavasztól.
Indult a hóvirággal, majd a krókusz, gólyahír, pitypang és kék ibolya (világos sötétkék), de találtunka pince tetején sötétlilás és legnagyobb meglepetésemre sötétrózsaszínt is, aminek olyan fehércirmos volt a virágja. A tulipánok már vagy három hete folyamatosan virágzanak.
A sötétlila orgona virágok is hetykén lengenek a szellőben. A gyöngyvirágok gömbjei egyre illatosabban harangoznak a napsugarakban.
Meleg szívvel szoktuk emlegetni az előző tulajdonosokat. Fantasztikus szorgalommal gyűjtötték, gondozták a különböző virágokat hogy kora tavasztól késő őszig legyen nyíló virág a kertben. Mi megpróbáljuk megtartani ezt a szépséges ajándékot. És élvezni a magunk és vendégeink örömére. Május 21-22-én a töltöttkáposzta fesztivál ideje alatt, ha gondolják, ugorjanak be szétnézni. Valami biztosan színesedik akkor is a kertünkben.
Egy pohár bor is akad majd. Mondjuk a 2010-es száraz Sárgamuskotály, addigra már palackban is lesz ha minden jól megy.

El ne felejtsem! A meleg idő felgyorsította a rügyek kipattanását. Azaz lassan már két-három leveles hajtások vannak a szőlő karokon.
Egyre jobban látszanak az apró, olyan babszemnyinek tűnő bolyhos fürtkezdemények is a levelek között. Színesednek a szőlőterületeink is.
Jövőhéten indulhat majd az első permetezés. A támberendezés igazításával és a törzskötözéssel is készen vagyunk. A napokban még oltványokkal pótoljuk a hiányzó szőlőtőkéket, ha az időjárás is úgy akarja. Aztán ha megugranak a hajtások kezdhetjük a hajtásválogatást a függőleges törzsek letisztogatását is.

Ez éven a hátsó kertünk pihentetés kap. Tavaly a sok eső miatt meg sem tudtuk szántani. Édesanyám a Széchenyi téren viszont már palántázott paradicsomot és paprikát.
Ő lett a ház ’őre’, mindig talál valami munkát amivel besegít nekünk. Télen befűtött a cserépkályhába ha vendégeket vártunk. Majd elpakolt, takarított. Mostanában szinte minden nap látjuk a keze nyomát az udvaron.
Édesanyám és anyósom kertje is olyan pedáns, hogy néha (a miénkre gondolva) elszégyellem magam…
Az újhagymák már szedhetőek. A krumpli bokrok is kidugták pár haragoszöld levelüket - sorlanak szépen. A saláta üde zölden nyújtózkodik. A minden éven zamatosabb földieper levelei fölött már villognak a sárga közepű körben fehér galléros virágocskák.
Hallom viszont, hogy gond is van. Az autóból láttuk anyukát tegnap délután elgondolkodva sétálgatni a kertben. Telefonon érdeklődünk. Mi a baj? Kevés volt a napokban az eső. Nem bújt elő a mák...
Bízom benne, hogy azért majd csak elindulnak a picurka mákszemekből is a kis csírák.
Mert nem élet az élet ugye mákostészta nélkül!!!!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380