Borúra derű: Itt a fröccs idő!

2010.06.28.

Az elmúlt hetekben felhők, eső, szélvihar.

Nem is merem már összeadni (minek?); hogy mennyi eső esett eddig. A talaj már nem bírja elnyelni. Minden tocsog, párás. 25 éve épített házunkban feljött a víz a szuterénben. Eddig még soha nem jelentkezett. A szomszéd kútjában megmértem, a talajvíz 130 centiméterig jött fel, nem csoda, hogy hiába szivattyúzunk szinte semmit nem csökken a szint.

Az árvíz által sújtott emberek tragédiájához képest azért nekünk szavunk sem lehet. Őket nagyon sajnálom. Rossz belegondolni, hány család egész életét sodorta el egy-egy megvadult patak vagy folyó.
De ha így folytatódik, akkor padlót fognak a mezőgazdaságból élők is.

Ritkán vagyok borúlátó. De most már kezdtem az lenni... Belvíz, folyamatos esőzés. Napsütés néha, akkor is csak mutatóba. Volt olyan vihar, hogy a fákat majdnem vízszintesre hajlította.
Néha már attól féltem, hogy a házat is arrébb teszi.
A cseresznye elrothadt. A krumpli? Úszik, mint a bab meg a többi veteményünk.
A szőlő ugyan elvirágzott talán olyan 80%-ban. De hogy mi fog megmaradni azt még nem lehet tudni. Van fürt, amin már borsónyiak a szemek, mellette meg épphogy milliméteres a kis szem. Meg olyan „madárkás”, vagyis a fürtzáródás nem megfelelően ment végbe, különböző nagyságúak a bogyók és ritka, szellős a fürt.
Mondhatjuk a Természet ez éven is megoldotta a terméskorlátozást.

Évtizedek óta csak szakkönyvekben olvastam a peronoszpórás tüneteket. Az elmúlt napokban sajnos láttam. Nem is keveset. Hál' Istennek azért a sajátban alig-alig. Inkább a gondatlan szomszédoknál. De ettől nem lettem boldogabb. Onnan könnyen áthozza egy kis szellő is. Közben állítólag a lisztharmat is támadásra készül.

Ma reggel arra ébredtem, hogy kék az ég és ezerrel süt a Napocska.
Végre!!!
Az időjárás előrejelzés szerint egész héten kánikula. Tehát tényleg számolhatunk majd a lisztharmat jelentkezésével.
Viszont a kedvem a napsütéstől jócskán javult. De biztos, hogy a nejem saját zöldségekkel „tuningolt” zöldborsólevese és az azt követő mangalica tarja is kedélyjavítóként működött.
Ezt a borsólevest akár miden nap megenném...

A sok esős napon sem heverésztünk azért. Szabi első Furmintját mind felcímkéztük, csakúgy mint a Késői Édes Furmintunkat is, egyre bővül a lista, hol kaphatóak már.
Most fejtettük le a bentonitról derítés után a Köves Furmintot - sajnos a majd fél hektárról csak egy hordónyi van.
A Pecsár Furmint is lassan elkészül és a „birtok” Furmintunk talán a jövő héten már palackban lehet.
A Chardonnay-val még várunk, hogy kicsit még vaníliásabb legyen a hordótól.
Én már rég palackba zártam volna, de a két gyerek leszavazott.
Tudják, a demokrácia.

Kint végre meleg van. Fröccs idő.
Tépelődök is hogy miből készítsek fröccsöt. Nem könnyű kérdés, de egy biztos, a jó fröccs alapja nem lehet rossz bor. A buborékok ugyanis nemcsak a gyümölcsösséget emelik ki, de a hibákat is.
Szóval mi legyen?
Sárgamuskotály? Alig van már belőle.
Akkor Hárslevelű? Vagy mégsem?
Inkább az IDD+ lesz a nyerő...

Napközben a fiúk a sorok közét fogják tárcsázni. Én a szőlők körül megyek gazt vágni a motoros kaszával. Estére gondolva már most a hűtőbe tettem egy palack IDD+ Cuvéet és mellé a szódavizet.
Finom lesz.
Tegyenek Önök is így!
És írják meg nekem, hogy melyik borból szeretik leginkább a fröccsöt...

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380