Fogyókúrát Bernikének?

2010.01.04.

Vagy nekünk?
Előbb ráálltam a szobamérlegre. Jól felöltözve, mert kintről jöttem be éppen. 84 kilogramm. Ez azért nem sok. Vagy mégis? Nem is tudom.Ha levonom a ruha súlyát, meg figyelembe vesszük a magasságot, életkort… Na, inkább hagyjuk.
Csak azért jutott eszembe, mert mikor kint vágtam a fagallyakat és szedegettem össze a fűtéshez a tüzelőt, olyan nehezen tudtam lehajolni. Igaz, Berni is folyton bökdösött, tologatott. Meg van kergülve mostanában. Ha kimegyek, akkor úgy gondolja, hogy csakis hozzá indulhattam, tehát jár neki a simogatás, becézgetés.
Többször buktam orra, és estem el majdnem. Na nem a bortól és nem a házi (amúgy istenien zamatos) barackpálinkától. Csak éppen a „kicsi” Bernike tetemes hátsója (pedig még nem is olyan régen apró kölyökkutya volt...) vagy a Samuval felérő feje billentett ki az egyensúlyból.
Tudják mi a Samu?
Nem, nem pénz.
A lakatosmester Keresztapám műhelyében ez volt a legnehezebb kalapács neve.
Mikor még általános iskolásként a nyári szünetben először dolgoztam nála, akkor két kézzel sem bírtam megemelni.

Hogy Berninek mennyi a súlya? Nem tudom pontosan. Igaz régóta akarom már a rendes hiteles mázsára ráállítani, de eddig nem sikerült. Lehet, hogy Ő is szégyellené a végeredményt?
Summa summárum. A Karácsony és Újév körüli zabálást kezdem érezni.
A Padihegyen is megvallom - ahogy szokás szerint ebéd után a madaraknak vittem ki vizet, almát ellenőrizve mi fogyott - szuszogtam.
Az elmúlt napok menüi: lencseleves, füstölt oldalas, kolbász, malacsült, körömpörkölt (legalább hatszor ettem!), csülök és hogy el ne felejtsem királyrákfarok jó sok fokhagymával. Na azért egyszer volt héjában sült krumpli apróra vágott vöröshagymával, na meg „piros hordóskáposztával” (házi savanyított káposzta hagymával, olajjal és pirospaprikával összeforgatva).

Finom vöröseket is kóstoltunk: Weninger Cabernet franc, Bock Ermitage, Bukolyi Kadarka,
Lőrincz Merengő. Isten éltesse 2009 Év Bortermelőjét!
Ugye hogy megérdemelte?
Akadt azért 2009-es fehér bor is itthon: Anzsi Sárgamuskotálya, Szabolcs Furmint-Hárslevelűje, a Sauvignon Blanc-om, vagy akár a 3 soros Istenhegyi Furmint.

Látva Berni egyre fényesebb szőrét, no meg ránézve az én domborodó pocakomra, vagy éppen az nadrágszíj nélkül is rajtam maradó eddig bő nadrágok sorára, talán illene már egy kis fogyókúra.

Holnaptól így sok munka és tea vár, este azért kis hideg kakaóval "nassolok" lefekvés előtt.
Diétás menüként levesnek egy kis zöldborsó, netán pergelt leves. Fehér húsok és halak zöld salátával.
Sokat fogyni azért nem szeretnék. Átrendezni viszont igen, nem ártana egy kis kockahas. Berni miatt. A gazdának nem csak tekintélyének, hanem azért súlyának is kell lennie!

Szegény eléggé szomorú napok óta, persze nem a vonalai miatt. Pedig most a szilveszteri petárdázást elég jól tűrte. Igaz kimentem, simogattam és ami ritkán adódik, most fölengedtük a bejárati ajtó mellé. Néha megrezzent, bánatos volt kicsit a szeme, de ennyi.
Két nappal ezelőtt viszont a szomszédból elvitték a helyből akár két méter magasra is ugró lány pulit, Dorkát. A játszótársát.
Berni azóta fekszik a fekvőtujánk előtt és szomorúan nézi a szomszéd portát. Néha ugat. Várja a Dorkát…

Én a napsütést várom. Vagy a hóesést? Igazából mindegy. Most talán inkább a telet választanám. Hópaplant, csendet. Mert jön a disznóvágások sorozata. A napocska azért akkor is süthet!
Na, jól itt vagyok megint.
Milyen fogyókúra?
Disznóvágásos?

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380