Közelebb Önökhöz

2007.09.10.

Sokáig gondolkodtunk, hogy hogyan tudnánk borainkat még több emberhez kézzel fogható közelségbe eljuttatni. Kaptunk ugyanis jó pár kedves levelet, hogy kóstoltak Árvay bort valahol, tetszenek is a borok, csak éppen üzletben nem találkoztak még velük sosem.

Végig gondolva hol találhatóak a mi boraink, rá kellett jönnünk, hogy szinte csak a "nagy faluban" Budapesten. Igen, erre szoktuk mondani, hogy Magyarország Budapest centrikus.
Vacilláltunk, hogy akkor most mit is tegyünk.

Kitaláltuk, hogy legyen lehetőség a honlapunkon keresztül rendelni.
Majdnem feladtuk a sok különböző szükséges engedély beszerzése közben - de mégis kitartottunk. Szerencsére egyre többen vásárolnak így, és érdekes módon majdnem ugyan annyi rendelés fut be külföldről, mint itthonról: már kaptunk rendelést Romániából, Franciaországból és Németországból is.

Barátaink sokszor kérdezték, hogy ott vagyunk-e ebben, vagy abban a boltban/áruházban/üzletláncban? Nem igazán tudtunk számukra elfogadhatóan megindokolni hogy miért nem. Ők sorolták az ismert és elismert borászok és borászatok neveit, akiknek borai könnyebben megvásárolhatóak.
Csak épp a miénket nem lehet... Egyre több borüzletben és étteremben megtalálhatók, de mondjuk a sarki boltban már nem.

Az élet vagy inkább az emberi kapcsolat hozta meg a következő lépést. Gundel Karcsi barátommal épp egy boráruházban jártunk, amikor odajött egyik ismerőse. Bemutatkozás, névjegy csere. A SPAR és INTERSPAR áruházak sommeliere, szortiment felelőse személyében szimpatikus ember találtam.
Nálam, nálunk az emberi kapcsolatok a szimpátia sokat számít. De gondolom önöknél is.
Innentől kezdve gyorsan peregtek az események. Telefonok, találkozók, rövid tárgyalások.

Eredmény:
2006 Sauvignon Blanc, 2002 Vulcanus cuvée, 2000 Casino Cuvée ott lesz az általa képviselt INTERSPAR áruházakban, láncban. 26 áruház szerte az országban, mindenképpen több helyen és közelebb Önökhöz. Következő lépésben ott leszünk a SPAR, KAISERS áruházakban is.
Én ennek nagyon örülök.
Remélem majd Önök is!

A Borfesztiválra én vittem fel múlt héten a csapatunkat. Szakadó esőben, hideg szélben, nagy sárban pakoltunk a standunkba.
Imádkoztunk, hogy legalább majd a hétvégére legyen jobb idő, mert különben... Szerencsére most kegyes volt hozzánk a sors és jutott azért napsütés is. Ezennel szeretném kis csapatunk nevében megköszönni, hogy ilyen sokan kíváncsiak voltak ránk, és Chardonnay-nkra! Szívet melengető érzés volt a "jelszót" hallani, és látni mennyire izgulnak, hogy vajon eszükbe jut-e pontosan. A legjobban akkor döbbentem meg, amikor egy angolul beszélő csoport rebegte el, hogy ásványos Chardonnay. Kiderült, hogy egy lelkes blog olvasónk megtanította velük a mondatot, mert azt mondta, ezt a bort mindenképpen meg kell kóstolniuk...

Az eső Tokajba kellett viszont. Bő 24 óra alatt körülbelül 50-60 milliméter csapadék esett. Lehet hogy már későn lehet hogy nem.
Berobbanhat egy aszúsodás is, mint nemegyszer volt már rá példa 1972 és 2003 években.
Annyi aszú termett akkor Hegyalján, hogy alig volt mit felönteni borként az aszúszemekre.
Meglátjuk, van még rá vagy 2-3 hetünk. Ez nem is lenne olyan nagy baj senkinek.
Olyan is volt már viszont, hogy október közepén hó esett.
Na nem olyan pár centi mint most Ausztria hegyi részein, hanem ahogy illik - méteres.
A karók sem látszottak ki a fehér lepel alól. Abban az évben nem, hanem olvadás után következő év tavaszán szedték le a termést. Kicsit veres lett a bor belőle ugyan, de azért iható. Így esett meg akkor hogy egy évben kétszer szüreteltek Tokajban.
Én az aszúsodást szeretném inkább.

És ha beüt, akkor lehet, hogy kevesen leszünk és számítunk az önök segítségére!

Árvay János


Szedni vagy nem szedni...

2007.09.03.

Kezdenek álmatlanná válni az éjszakáim. Egyrészt hetekig le sem hűlt a levegő, éjszaka is 20-23 fokot mutatott a hőmérő, most pedig esővel és lehűléssel riogat az időjárás előrejelzés, holott indul a fesztivál szezon. A plafont bámulva töprengek, mi legyen és hogyan is legyen a szürettel.

Most jöttünk le Varga Pistával, a borászunkkal, a Szerelmi és a Teleki dűlőkről. Az életkedvem jócskán csökkent a szőlők megtekintése után. Satnya hajtások, susinkásodott apró szőlőfürtök. Szerencsétlen szőlőtőkék ugyanígy érezhetik magukat, mert a leveleik bágyadtan konyulnak lefelé, mint a csacsi füle. Ebből, még ha esne is az eső, már csak énekes halott lehet, de nem olyan gyümölcs, mint amiből mi jó bort akarnánk készíteni.
Délelőtt Gáborral és Zolival, a szőlészeinkkel, tettünk egy nagy kört ugyanilyen céllal. Akkor azért még nem volt ilyen keserű a szám. A Medvén ugyan láttunk pár lankadtabb tőkét, de ott még nincs különösebb gond. A Birsalmás és a Padihegy is rendben lévőnek tűnik.

Múlt héten már mintegy próbaszüretként leszedtük a Sauvignon Blanc termését a Thurzó dűlőnkről. Szűk 12 hektoliterünk lett a 0,7 hektárról, 13,2 várható alkohollal, 3,4 pH értékkel és 7,2 ezrelék savval. Ez a must most nagyon tetszik (Bár ha jól emlékszem ez tavaly sem volt másként). Kicsit furcsa az illata, olyan macskapisis, farkasalmás. De állítólag ennek ilyennek kell lennie...

A Padihegyről egy présre való Sárga Muskotályunk lett. A must, úgy látjuk kicsit hajlik ugyan a barnulásra, de az illata szép. Bár mi más is lehetne, mint muskotály illatú?
Lebogyózás után éjszaka ázott a présben, majd kipréseltük. 14 hektoliter jött le körülbelül 1 hektárról. Nem sok, de hát fiatal az ültetvény, nem lett volna szabad többet hagyni rajta. Majd talán jövőre! Várható alkohol 16 környékén (26 mustfok), 3,5-ös pH, 6 ezrelék körüli sav. Szép anyag. Örülünk is neki!

Viszont, hogy a Furmint és a Hárslevelű milyen lesz, az még mindig a Jó Isten kedvétől függ.

Nagy dolgok történnek Villányban is napjainkban. Múlt hét pénteken volt az új villányi csillag, a Sauska Pincészet (tulajdonos Társunk) hivatalos átadója. Elkészült ugyanis a borászat (a kertépítés azért még hiányos), de működésre kész az épület. Nekem ugyan már alig van ezzel dolgom, ügyesen dolgozik a lenti villányi csapat, na meg Krisztián és neje, Andrea szervezték az egészet. A héten meg már indulnak ők is a szürettel. Készítenek egy kis rozé bort (merthogy azt mi is szeretjük ám), illetve szedik a Chardonnayt.

Aki esetleg nem tudná, annak most jelzem, hogy a héten indul a Budai várban a Borfesztivál (www.winefestival.hu). Mi a megszokott helyünkön és természetesen ismét a Magyar Konyhával egy standon várjuk az érdeklődőket.
Ez évi jelszónk: "Ásványos Chardonnay". Aki ezzel a mondattal érkezik, jutalmul kóstolót kap a 2006. évi Zempléni Chardonnay borunkból. Remélem Önöknek is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk szokott. Én enyhén sósnak érzem a feldúsult ásványosság és a kellemes savérzett miatt.
Vásárolni ugyan csak később lehet belőle, de arra gondoltunk, hogy nyitunk egy listát, és a standunknál mindenki feliratkozhat, akit érdekel. Így ők lesznek majd akik a leghamarabb megkapják!
Pár hónap pihentetést még igényel a palackban a bor, hogy kerekebb legyen. Szerintem november környékén engedjük majd ki. Addigra remélem már a szüretet is elfelejthetjük. De aki addig sem szeretne Árvay bor nélkül távozni, az is találhat nálunk nagyobb és kisebb kiszerelésűt (a 2005-ös Száraz Furmintunkból a 0,5 literessel jelenünk például meg, amit sehol máshol nem lehet kapni), édeset vagy szárazat, fiatalabbat vagy idősebbet, de mindenképpen Tokajit...

Kérem, látogassanak meg minket és a szüret miatt meg szorítsanak nekünk!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380