Szabadság után, szüret előtt

2007.08.06.

Nem tudom hány éve volt rá példa,hogy hosszabb ideig szabadságon legyek. Most igen, megtettem. Na ne nagyon irigykedjenek, nem olyan hosszú, mondjuk 2-3 hetes intervallumról volt azért szó. Egy bő hétre futotta, pénteken indultunk vasárnap hajnalra érkeztünk vissza.

Úticél: Görögország, Paralia. Nem volt kisebb meleg mint itthon. Csak talán a tengerpart,a víz közelsége (és némi sör) csökkentette a kánikulai érzést.
A tenger kékjén a tiszta vízben való úszkáláson felül csodálatos volt látni a Meteorákat. Láttam már ugyan fényképeket róla. De az más.
Nem is csodálkozom,hogy a remeték ezeket a sziklákat választották. Megközelíthetetlen sziklatetőkön a kolostorok. Szélzúgás, madár vijjogás. Fent a táj fölött úszó felhők. Meditáció.
Szép volt.

Ja igen, jókat is ettünk. Görögsaláták olívaolajjal és feta sajttal. Kalamári, polip, kagylók, piros hal. Mennyei finomságok. Kicsit azért elgondolkoztatott, hogy otthon miért nem eszünk többet ezekből a dolgokból.
De félszívvel azért mindig otthon voltunk. Hallgattuk a híreket, hogy tombol a hőség otthon.
Szerettünk volna azért görög borokat is inni. De valahogy nem jött össze. Talán mi vártunk mást, vagy rossz helyen kerestük. Szőlőket láttam ugyan jó sokat, de jó bort azt talán majd jobban felkészülve kellesz keresnünk.

Hazaérve szembesültünk a szárazság hatásával.
Fiatal szőlőknél, ahol még fejletlen a gyökérzet levélsárgulás. Fürtök száradása. Kapkodtuk fejünket, hogy most mit tegyünk.
Leszaladtunk Villányba is, mert olyan képeket küldtek az ültetvényekről,hogy elállt lélegzetünk. Sárgult, égett pergamenszerűen szikkadt levelek. Egész vagy fél fürtök rozsdásan elszáradva. Lankadt, ernyedt levelek. Sehol egy harsogó zöld, egy kicsattanó frissesség.
Szívünk szorult el.

Okosabbak talán nem lettünk a látványokról, de megpróbáltuk kitalálni, hogy mi okozhatta.
A nagy meleg, mert a növény lezárja a légréseit,próbálja mérsékelni a párolgást.
A száraz levegő, az alacsony páratartalom.
Túl erős napsütés és a emelkedett sugárzás.
Víztartalom hiányában a talajban-nincs vagy szinte leállt a nedvkeringés.

Mi a teendő? Kaliforniában ugye ilyenkor mondjuk emelik a öntözőrendszer által kijuttatott víz mennyiségét. Mi viszont a csap keresése helyett -mivel nincs öntöző rendszerünk - imádkozáshoz folyamodhatunk.
Nagyon kellene úgy 20-30 mm eső. Akkor talán már tényleg a szüretre tudna a növény és mi is koncentrálni.

Találtam zsendült, színesedő Hárslevelű fürtöt. A Zéta is üveges, sárgul, csipegetni lehet belőle.
Na nem mindegyik ilyen azért. De legalább jelzi hogy ahol volt kellő víztartalék, ott semmi baja a tőkének.

A Fürtválogatással végeztünk, a hajtások második visszavágásával majdnem. Padihegyen, Középhegyen még kapálnak az embereink.
Permeteztünk, immár hatodszorra. Muszáj sajnos. Tudják ez a száraz meleg hihetetlenül kedvez a lisztharmatnak és a fakó rothadásnak. Bortytiszre meg még talán nem lenne szükségünk.

Én ugyan még nem láttam de azt hallottam már a seregélyek is megjelentek Tokajban. A gólyafiókák is szépen megnőttek, repdesnek is bőszen. A fecskék meg állítólag már kezdenek csapatokba tömörülni a villanydrótokon. Ez akkor már mind azt jelentené hogy az ő belső órájuk szerint már itt kopogtat az ősz?

Legújabb - sajnos nem a legjobb hír. Tőketerebesen, Szlovákiában szénerőművet terveznek építeni. Nálunk az uralkodó szélirány észak-, északnyugati. Tehát a füst és benne a szennyeződés az meg mind a miénk Tokajiaké lenne. Egyelőre szerencsére úgy tűnik, győzött a józan ész és mégsem így történik. Ugyanezt remélem a Szerencsre tervezett szalmára alapozott erőmű kapcsán és az Aranyosi völgybe tervezett vizierőmű kapcsán is. Azt, hogy elmarad, esetleg máshol épül meg, ahol nem a Világörökség értékeit veszélyezteti.

Én a kamionok zaja és füstje helyett, az erőművek szálldosó pernyéje helyett mást szeretnék.
Gólyák fecskék, sárgarigó röptét lesni. Csivitelésüket, kelepelésüket, vidám éneküket hallgatni. Talán még a seregélyekre sem haragudnák annyira. Amíg nem lopják a szőlőt.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380