Szüreteljen velünk!

2007.10.29.

Folytathatjuk az aszúszemek csipegetését. Tudják ugye, hogy mindezt kézzel, és a tőkén található fürtöket nem leszüretelve, egyenként kell kiszedni? Csak azért mondom ilyen majdnem "szájbarágósan", mert mi, akik ebben benne élünk, majdnem mindig elfelejtjük ezt hangsúlyozni. Pedig hihetetlen, sziszifuszi munka, amit a nekünk dolgozó emberek végeznek. És diszkrimináció nélkül ide tartozik az is, hogy ezt azért főleg asszonyok csinálják nagyon jól. Van azért pár férfi is, aki profin végzi ezt a nem kemény férfikézhez kitalált dolgot.

A száraz bornak gondolt fürtöket már leszedtük, és lent erjednek a pincében. Izgalmas látvány fogad bármikor megyek le a fahordókkal teli pincénkbe. Igaz kicsit meleg van lent, 21 C°, de hát ez kell ahhoz, hogy a hordókban kellőképpen menjen az erjedés.
A látvány: Kétoldalt hordók egymásra rakott katonás rendben álló sora. A dugók helyett kotyogók, amik a felesleges széndioxidot egy-egy jól halható klotty-buggy hanggal kiengedik. Harmónia, szimfónia-mint egy jól összeszokott zenekari produkció. Annyira megfogja az embert, hogy csak áll és hallgatja, hallgatja. Közben az orr izgatottan szimatol: őszibarack, kajszi, kamilla, bodza, érett körte-vagy mit is érzünk éppen-talán liliom, akácvirág...

Kóstolgatjuk a már kierjedt vagy éppen erjedésben lévő borainkat. Eddig mindegyikkel jó barátságban vagyunk. Néha már tudom, hogy pár hónap múlva milyen arca, karaktere lesz majd kész borként.
Tudják, egyre inkább már nem is a fajtajellegre figyelek oda, hanem arra honnan, melyik dűlőről került ide a kóstolt bor.
Miért is? Vagy miért nem az édes borokról, vagy az aszúszemekről gondolkodom többet?
Egyszerű az oka. A kövekben rejlik a titok, amiket folyamatosan szedek fel egy-egy szőlősorból és viszem őket a Kaszinóba. Mert szépek, színesek, ha megfogom őket, akkor olyan melegek, simogatóak, kézbe simulóak, mert jó, ha én fogom őket, vagy talán ők fogtak meg engem?
Egy-egy szín az mindig más elemet, ásványt, a szőlő számára felvehető és koncentrálható különlegességet, éltető és fontos tápanyagot jelent.
Ezt érzem egyre inkább borainkban. Dűlőnként és a talajban található kövektől kapott egyedi karakter, arcot, egyéniséget.

Ha a tavalyiakat kóstolom, akkor persze ott már egyértelmű.
A Sauvignon Blanc és Chardonnay a talaj miatt nagyon hasonlítanak, de mégis mások. A 2006-os Istenhegyi furmint a 2003-as testvére, és mégis különbözik...
A száraz borok nem takargatnak semmit. Minden, amit a talaj, kő, azaz a franciák szerint a terroir tud adni, az mind ott van.
Hát ez ezért fontos. Kóstolgassanak, majd Önök is remélem rájönnek majd miről beszéltem.

Míg el nem felejtem:
A birkapörköltös szüret november 10-én lesz. Kis családom - Katám, Angelika lányom és Szabolcs fiam - mindenképpen várja az érdeklődőket. Bár Szabolcs általában a "pincében húzza" az igát, de a szőlőben is jól eligazodik már.
Jelentkezőink már vannak azért. Például Viki kolléganőnk is. Bár tőle elfelejtettem megkérdezni, hogy a szüret, vagy az én birkapörköltöm miatt akar jönni?
Pár helyünk még van! Tessenek jelentkezni!

Árvay János


Szüreti jelentés

2007.10.04.

Jelentem nagyban folyik Hegyalján, így nálunk is a szüret.

11 hektoliter Sauvignon Blanc már kierjedt a Thurzó dűlőnkből. Tudom, már nagyon sokszor mondtam, de nekem isteni az illata és a zamata. Hiába, nagy kedvencem.
107 hektoliter Chadonnay már hordóban, nem messze tőle még 94 hektoliternyi Sauvignon Blanc tartályban erjed.

Bár a tokaji fajták nagy szüretje nálunk még várat magára, de azért már elindultunk.
A Birsalmás dűlőről 950 liter két 500 literes tavalyi francia hordóban zakatolva erjed és 99 hektoliter Sárga Muskotály már a borrá válás útjának végén jár.
Leszüreteltük a Szent Tamáson lévő parcellánkat is, most ülepítjük a mustot.
A Köves-Úrágya dűlőből csodaszép, egészséges szőlőt tudtunk szedni. Öröm volt látni a ládákat, ahogy a szép fürtökkel megérkeztek az udvarra. Hiába, a jó borhoz jó alapanyag kell!
Vannak már olyan területeink is, ahol gyönyörűen, hamvasan lilán kacsingat az aszúszem - és ha kacsingat akkor miért ne vonnának a keblünkre? Így most néhány napig megállunk a szőlő szürettel, helyette tőkéről fogunk aszúzni. Így embereink élete és munkája is változatosabb lesz.
A többivel pedig várunk. Reménykedünk és imádkozunk. Hátha lesz belőle mondjuk Édes Élet...

Ezen a hétvégén lesz a Tokaji Szüreti Fesztivál (www.tokaj.hu). Mi úgy gondoltuk, hogy megint kinyitjuk a "nagy kaput" és bemutatjuk borainkat.
Aki arra jár, az jöjjön be.
Nemcsak palackos bort, de lehet majd mustot is, hordós bort is kóstolni! Ráadásul összeállított kedvezményes csomagokkal kedveskedünk a látogatóknak!

Természetesen aki otthon marad, kirándul, vagy éppen szüretel, annak sem kell kimaradnia teljesen a fesztiváli hangulatból! Csomagjaink ugyanis megrendelhetőek az interneten is!
Aki viszont Tokajban van, csatlakozzon egyik kóstolóval egybekötött körsétánkhoz. Szombaton délután 15 órától én leszek majd a kalauz. Kérem, jelentkezzenek be előre, örömmel venném, ha minél több blog olvasót ismerhetnék meg.

A már szokásosnak tekinthető fesztivál jelmondatunk ezúttal: "Fehér Bodza". Aki ezzel érkezik természetesen meglepetés bort kap most is. És hogy miért pont ezt választottuk? A helyszínen ez is kiderül...

Röviden ennyi, most megyek vissza a pincébe!

Még valami:
Sok-sok telefont és emailt kaptunk már, hogy barátaink, naplóm olvasó és más érdeklődök szeretnék megismerni miként szüretelünk.

Idén először közkívánatra (de mi is ezt szerettük volna), hát legyen ilyenünk is.
Én azt terveztem, hogy birkapörköltöt főzök erre az alkalomra, mivelhogy nagyon szeretem.
A csapatom azért megesketett, hogy nem csak ezt fogunk enni!

Mindenkinek jelezzük majd, hogy mikor lehet jelentkezni a szüretre. Várhatóan november elején.
Addig is kívánom mindenkinek, hogy a csodaszép napsütéses őszi időjárás még sokáig kitartson.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380