Mi lesz nyáron - Szahara vagy esetleg hó?

2007.01.16.

Naná, hogy minket is izgat ez a megbolondult időjárás. Valami már tavaly is lógott a levegőben - csak éppen nem vettük eléggé komolyan. Szüretkor fogtunk padlót, (sovány vigasz, hogy mások is...) amikor kiderült, hogy hiába ringatóznak a szőlőtőkéken a fürtök-csak éppen súlyuk/levük alig van. Hogyan is lett volna, hiszen hónapokig annyi csapadék sem esett, hogy egy pici sarat csinált volna, nemhogy annyi, hogy a szőlőszemek fel tudják szívni...

Most tavaszi időjárásban van részünk. Gyönyörű napsütés, madárcsicsergés mindenhol. Nem csoda, hogy az orgonán duzzadnak a rügyek. Mondhatnánk, sebaj, jobban haladunk a metszéssel. Igen, ez igaz. Bár a tavalyiból okulva módosítunk a metszésünkön. Tőkénként, azaz karonként most 4-5-6 kétszemes (értsd két rügyet tartalmazó rövid csap) csapokat hagyunk. Aztán majd válogatjuk a hajtásokat, és reményeink szerint egy 20-30 centis vízszintes zónában tudunk majd a fürtökből válogatni. Remélem végre sikerül elérnünk, hogy egységes legyen a birtok, minden fürt egy sávban. Remélem a szőlő is így gondolja majd...

De mi lesz tavasszal? Lehet, hogy februárban beüt a mennykő és megjön majd a "Nagy Téltábornok"? Félek, hogy ha ez lesz nagy fagykárra számíthatunk a gyümölcsösökben. Gabi barátom szerint a szőlő még alszik, addig nincs baj, amíg a gyökérzónában nem éri el a hőmérséklet a 10 fokot (a szőlő "lába" nem érzi meg a meleget).

És mi lesz nyáron?
Megint minimális csapadék? Vagy éppen akkor esik majd hó, vagy hűl le a levegő fagypont köré? Megeshet, hiszen tavaly éppen Ausztráliában jártak így az ottani szüretet megelőzően. El is fagytak rendesen.
Már kattognak a kerekek az agyamban: mit, hogy tudunk majd varázsolni... Locsolunk? Levegőt melegítünk? De hogyan? Mobil telefonra üzenetet küldő hőmérőket szerelünk fel a szőlőkben? És akkor mit csinálunk az üzenettel?

Egy varázsszót már tudok. Aztán vagy segít vagy nem. IMÁDKOZUNK.
Azért mégsem bánnám, ha februárban lenne hó és hideg...

Márcsak azért sem, mert a Krisztiánnak megígértem hogy veszünk egy legalább két mázsás mangalicát. Disznóöléshez ugye meg hozzátartozik a hideg. Egy jó füstölt húsos, aranyszínű, rezgő kocsonyát is olyan szívesen ennénk már.

Na meg a szalonna sonka és egyebek pácolásához és füstöléséhez is szükséges a hideg. Így belegondolva összefutott számban a nyál... Az anyósom kiskonyhájában, a réges régi nyárfateknőben sok-sok fokhagymában pácolt szalonna forgatása közben óhatatlanul bekap egy-egy fokhagyma darabot az ember. Higgyék el nekem, egyszerűen Isteni.
Aztán amikor a füstölés végén a kéményben kifagyott szalonnából áhítattal az első csíkot levágjuk. És a szinte vajszerűen olvadó fehér szalonna szép húscsíkjaira nézünk.
Friss kenyér, szalonna, egy palack száraz bor. (Erősebb idegzetűek édes borral is próbálkozhatnak...)

Egy baka kenyér és szalonna. Egy korty bor. Amíg csak el nem fogy.

Jó étvágyat!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380