Na, már megint a bornál tartunk

2006.02.03.

Rádióban Illetékes nyugtat: kap elég gázt az ország és különben is- még ha bizonyos területeken nehézségek is támadhatnak - a lakosságnak mindig jut elegendő. A virgoncan pörgő gázórára és a hamarosan érkező számlára gondolok, és majdnem nyugodt vagyok.

Amikor ömleni kezd a hó és beáll a -2o fokos hideg, órákon belül településeket vágva el a külvilágtól, nem aggódom: mondta a meteorológia, hogy rövid lesz, csak jön és megy.
Csak Tél Tábornoknak felejtettek el szólni erről, aki inkább maradni látszik.
 
Az áruházakban hosszú útról hozzánk érkezett csirke, disznóhús, marha szelet, messzi tájról jött gyümölcskonzerv, zöldség. Mondják a szakértők, hogy a kergemarhakór jelenleg nem mutatkozik sehol, a madárinfluenzára remek oltóanyagot fejlesztenek épp ki és különben is, hőkezelés után akár a fertőzött csirkecomb is fogyasztható...meg vagyok győzve. (?)
 
Egyik este a nagy hóesésben gyermekkorom telei jutottak eszembe. Volt tennivaló elég, hóseprés, gallyak aprítása tüzelőnek, állatok ellátása (tyúkoknak, kacsáknak zsenge csalán, disznónak disznóparaj, morzsolt kukorica), gyújtós, fa és téglák bekészítése a kályhához. Tüzelő az erdőről (gally, toboz, kukoricacsutka), mezőről (kukoricaszár) került, a kenyérsütéshez szőlővenyigével fűtöttük izzóra a kemencét. Logisztikai és gazdasági szempontból egyaránt hatékony, jól működő zárt rendszerben, hogy úgy mondjam...
Aztán a kályha alig fényében, a libatollas dunna alatt ücsörögve (láb a betekert meleg téglán) meghallgattuk a rádióban az esti mesét és már vitt is az álom messzire...
És nem aggódtunk semmin, legfeljebb azon, melyikünknek jut a legjobb hús a vasárnapi levesből, melyhez persze szintén a portán belülről került minden, a csirkétől a zöldségig.
 
Nem vagyok globalizáció, vagy EU ellenes (mit érne, amúgy is..), csak azt az együgyű nyugalmat, a dolgok szépséges egyértelműségét sírom vissza gyakran.
Hogy az ember vagy jó koma volt vagy hitvány, vagy dolgos vagy lusta, a munkát elvégezték vagy el sem kezdték, a bor pediglen vagy jó volt vagy lőre, nem próbáltak furmányosan magyarázkodva mentséget keresni a rosszra.

Na, már megint a bornál tartunk.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380