Meleg-Újbor-Fenyőfa

2006.12.21.

Vettünk egy öntöttvas kazánt, pár héttel ezelőtt. Kicsit furcsán nézett a család mikor előálltam az ötlettel. Azóta viszont lelkesen rak mindenki a tűzre. A várható gázáremelés csak egy ok volt. Felújítottunk pár hektár szőlőt és az onnan származó régi karó oszlop halmok látványa is arra indított miért ne mi melegedjünk tüzük mellett. Szerintem évekre meglesz nekünk és pár munkatársunknak is a téli tüzelőnk.

Néha a túlbuzgó kazánrakók miatt ugyan magasra szökik a hőmérő higanyszála, de ez legyen a legnagyobb gondunk.
 
Pista kollégámmal szinte naponta kóstoljuk sorra az újborainkat. Ne irigykedjenek! Ez tényleg munka, mert nem csak olyanokat kóstolunk, ami már készen van. Ez éven először készítettünk Chardonnayt. Szeretjük nagyon a kihívásokat... Izgatottan kortyolgatjuk, próbáljuk kitalálni a számunkra ismeretlen fajta útját. Egyszer tetszik, másnap már fanyalgunk, harmadnap büdös, negyednap ugyanaz a hordó kiváló.
Egyikben sok a fa, másik vége keserű, harmadik hordóban mintha túlment volna az almasavbomlás. Kész őrület, bár Angelika lányom szerint minden rendben megy a maga útján, csak mi keserítjük-bolondítjuk meg aggodalmainkkal saját életünket. Lehet, de akkor is kóstolunk, kóstolunk.

Ha van Önök között, aki tamáskodva olvas szenvedéseinkről nagyon szívesen látjuk a csapatban. Majd meglátja...
 
Megvan a fenyőfánk!
Gabi barátom jóvoltából most időben érkezett. Volt már több olyan karácsonyunk, hogy az utolsó előtti napon indultunk hóban, sárban az erdőre, természetesen elakadtunk, traktor húzott le a buckáról. Otthon meg ideges volt mindenki.
Nem úgy ez éven! Na nem lett kisebb most sem a fánk: 2 méter 20 centi. Berni pásztorkutyánk (alias Berni) bőszen meg is ugatta az új illatos jövevényt, mit keres az Ő portáján!
Holnap viszzük majd be a lakásba, és előre elképzelem milyen jó lesz a bágyasztó melegben feldíszíteni. Meleg, újbor, fenyőfa illat, régi idők emlékei.
 
Karácsony, meghittség, el nem múló emlékek. Első és utolsó igaz szerelem. Izgatott ajándékbontás. Hunyorgó lámpafények a félhomályban. Messziről hallatszó énekszó.
Hópihék tánca az udvaron. Finom illatok a konyha felől.
 
Boldog Karácsonyt, melegséget, fenyőillatot Mindenkinek!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380