Végre szüretelünk...

2006.10.16.

Ismét "átestünk" egy borfesztiválon, számunkra ez évben az utolsón, ugyanis hétvégén zajlott a Tokaji Szüreti Napok. Mi ugyan nem állítottunk ki a tokaji főtéren - de hát minek tettük volna, a kedves látogató a standok között sétálgatva előbb-utóbb úgyis belebotlik borászatunkba. Kitártuk hát a nagykaput és vártuk a vendégeket.

Jöttek is rengetegen, pörgött a ház, pörögtünk mi is...

Árvay Hétfürtös Borkalandtúra keretében kísértük körbe épületünkön az érdeklődőket, egy-egy megállónál borokat kóstolgatva hol tartályból (hadd lássák a friss tételeket is), hol palackból kínálva. A sikerre való tekintettel már tudjuk, meg kell máskor is rendezni. Ezek szerint az emberek szeretnek túrázni! Szerencsére az idő is vonzotta a tömeget, rég volt ilyen szép, napsütéses, mosolygós őszünk.

Mi már szüretelünk. Most Sauvignon Blanc és Chardonnay szőlőt szedünk, de a Sárga Muskotály is bent van már. Tudom, én elfogult vagyok, de számomra egyszerűen gyönyörűek a mustok. Magas cukorfok, jó Ph érték (ami a kellemes savérzetet jelzi), ugyanakkor meg magas savat mérnek a laborok - ki érti ezt?

A Furminttal, Hárslevelűvel még várunk. És persze reménykedünk, hogy még hosszan kegyes lesz hozzánk a természet. Meglepő, de ez évben a Hárslevelű megelőzte érésben a Furmintot, pedig korábban mindig fordítva volt. Ugyanakkor mindkettőnek hasonló a mustfoka: 19,5-21 fok körül járnak. A Hárslevelű mosolyog a tőkén, aranysárga szemek apró kis pöttyökkel - imitt amott már ráncosodó szemek a túléréstől. Némely fürtben egy-két megbújó lilás-rózsás színű aszúszemmel. Csodálatos érzés végignézni a fürtökön. Bízunk benne, hogy a bor is ilyen színes, mosolygós karakterű, zamatú lesz belőlük.

Telhetetlen jószág azért az ember. Egyrészt imádkozunk, hogy tartson ki az idő-másik énünk meg egy két napos esőért áhítozik. Egy kis nedvesség kellene, hogy megrepedje a szőlő héja, és könnyen bejuthasson a botrytis. Utána meg megint napsütést kérnénk.

Mindezt miért is? Hát hogy legyen minél több aszúszemünk!

Szegény Jó Isten. Ha mindezeket a kívánságokat egytől-egyig komolyan is venné...

Még egyet búcsúzóul. A Szarvas mellől a Thurzó dűlőből szedett Sauvignon Blanc-t kóstoltam erjedés közben. Hihetetlen virág és gyümölcs illat, zamat van benne. Tudom (vagy inkább csak érzem?), ilyen gyönyörű borunk ebből a szőlőből még nem volt. Alig várom, hogy elteljen két hét és a kierjedt bort kóstolgassam/mutogassam. Már most is hihetetlen népszerű a mustja!

Krisztián barátom, aki most volt Villányban, az ottani borokról áradozott nekem.
Megy lent az első szüret, amit a mi csapatunk végez. Izgalmas... És ez még csak a kezdet!

Írok majd erről is. Addig is egészségükre, bárhol, bárkivel, bármilyen bort igyanak is!

Árvay János


Újra itt a Szüreti Fesztivál

2006.10.01.

Tudom, hogy nagyon eltűntem. Tudom, hogy sokan már nem is kíváncsiak. Azok számára, akik viszont mindezek ellenére, mégis el fogják olvasni a borász naplóját, újra jelentkezem.

Most röviden:
Nyakunkon lassan a szüret. Már szedtünk is Sauvignon Blanc szőlőt. A tartályban áznak a szemek. Jövő héten újra Tokaji Szüreti Fesztivál (október 6-7-8.). Mi a csapatommal úgy gondoltuk, nem leszünk kint a téren.

Nyitott kapukkal várunk viszont minden kedves érdeklődőt a Casino-ban. Na nem félkarú rablózni, vagy rulettezni. Bort kóstolni, kalandtúrázni, vagy csak akár velünk beszélgetni.
Igérem most már rendes leszek és rövidesen jelentkezem.

Napsütéses szép októbert mindenkinek!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380