Jól állunk, valahogy optimistán látom a jövőt

2006.01.13.

Remélem, jól teltek Önöknél is az ünnepek. Mi, annyi év után először lazára vettük a figurát és bevettük magunkat egyik szép hazai gyógyszállónkba négy (!) teljes napra. Felért egy barbadosi nyaralással meg egy ausztriai síeléssel együtt, olyan jólesett... Szerintem a vízben ücsörögve engedtem fel a szüreti fagyból úgy igazán, mert az bizony olyan hideg tud lenni, hogy már süt.

Aztán mire lekaptuk otthon a "gyerekek" (20 és 26) örömére állított háromméteres karácsonyfánkat és nagyjából összetakarítottuk a tűleveleket (a kutya bundájában azért még májusban is lesz), máris kétszer annyi dolgom volt, mint előtte, vagyis határozottan és ellentmondást nem tűrően elindult az újév.

Legjobb akaratunk ellenére sem sikerült tavaly minden aszúszemet feldolgoznunk, maradt még vagy 80 mázsányi, úgyhogy a következő két hétben ezt áztatjuk, préseljük (persze nem feledkezve meg sokuk kedvenc Fordításáról sem). Aztán indul a metszés és hamarosan palackba tesszük 2005-ös Sauvignon Blanc borunkat is.
Jól állunk, valahogy optimistán látom a jövőt. Annál is inkább, mert remek borászkollégát köszönthetünk az Év Bortermelőinek sorában, aki olyan egyértelműen, mindenki örömére és megelégedésére nyerte el ezt a valóban megtisztelő cimet, amelyre már kevés példa van ebben a zavaros világban.

Kivánom, hogy Vincze Béla barátomnak annyi érdekes találkozást és sikert hozzon ez az esztendő, mint nekem a 2003-as, hogy legyen öröme ebben a szerepben, az egri borvidék és Magyarország képviseletében itthon és külföldön. Nem aggódom, mert a borai nagyszerűek, nála szerényebb embert pedig keveset ismerek, a tehetség és szerénység pedig lefegyverző kombináció.

Tudom, mi áll előtte: munka és munka, majd sok ezer kilométer, találkozás és kézfogás, könyörtelenül teleirt határidőnapló, lemondhatatlan meghívások és kialvatlanság. Drukkolok persze, de nagyon szeretném, ha vigyázna magára. Erre kérné őt az a feledhetetlen egri borászkolléga és barát is, akinek értelmetlen elvesztése feletti fájdalmunkban egy percre megálltunk a rohanásban, aztán... folytattuk tovább.

Kedves Béla, ölellek és szívemből gratulálok: tudom, jól csinálod majd.

De okosan csináld.

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380