Karácsony előtti halászlé

2013.12.15.

Fantasztikus halászlevet ettünk ma. Nem mi főztük, hanem kedves barátunktól dr. Ágics Ferenctől kaptuk. Hidegen olyan volt, mint a kocsonya. Mennyei fűszeres paprika illatok ingereltek míg melegítettük. Az ízében sem csalódtunk. Hamar elfogyott, igaz nekem két tányérral is jutott.
Somolyogva mondtam, hogy talán még az én halászlém minőségét is elérte. Köszönjük Ferikém! Jólesett.

Kint hideg van. Fagyottak a pocsolyák és ónos eső esik. Igazi decemberi időnk van. Tetszett nem tetszett, két akkumulátort is ki kellett cserélnünk, egyet a autóban, egyet a traktorban.
Bernike fekete bundáját is fehérre festette a deres levegő. Kölyökkutyaként futkározik az udvaron, nagyon szereti ezt az időszakot. Hát igen, a bundája ilyen zord időre lett kitalálva, nem a nyári melegre.
Mint máskor is én vagyok a tűzfelelős itthon. Lent a szuterénban a frissen hasogatott fa és az erjedő mustok illata fogad, ha megyek a kazánra rakni. Érdekes illatkavalkád. Pár nap múlva talán lesz már olyan fél erjedésben lévő murcink, amiben az aszúszemeket áztatni tudjuk majd. Mint évek óta most is karácsony előttre fogunk majd végezni az aszú préselésével. Nem baj. Volt már arra is példa hogy februárra halasztottuk.

Ahogy elnéztem a naptárt lesz időnk bőven pihenésre. Gyermekkorom jutott eszembe. Régen ebben az időben már ment a hostubázás (szomszédok, de inkább a közeli rokonok, barátok meglátogatása sötétedés után). Dédikével és Anti nagyapával én boldogan mentem estéről-estére máshoz.
Ilyenkor már foga volt a hidegnek, így a férfiak fejére már felkerült a meleg báránybőr sapka. Felvették a nehéz bekecseket, az asszonyok magukra terítették a nehéz háti kendőt. A lábakra legtöbbször csizma került meleg kapcával.
Volt amikor dolgoztak: kukorica- vagy tollfosztás volt a program. Néha csak a találkozás, vagy az együtt imádkozás volt az indok. Majd kártyáztak, malmoztak, beszélgettek. Nagy trakta azért nem volt. Makukarágás ment közben. Ritkábban főtt kukorica szemeket is kaptunk. Mennyekben érezhettem magam, ha netán sütőtök pirult a sparheltben. Ha előkerült esetleg egy kis bor? Hát abból is egy esetleg két pohárral jutott a férfiaknak. Beszélgetés közben szó esett a faluban történt dolgokról. Ki mit tett. Jót vagy rosszat.
Melyik családban verte meg a férj a feleségét. Vagy melyik feleség veri a férjét.
Kit hol láttak tilosban. Ki kinek udvarol. Vagy kiket szeretnének összegereblyézni. Előkerültek néha a nagyon régmúlt emlékei is. Ki merre járt az országban és mit látott. Milyen dolgok történtek a háború alatt. A külföldre ment rokonokról mi a hír. Ki mit hallott a Szabad Európa rádióban.
A múlt facebookja.
De ebben semmi gasztronómia, reklám nem volt.:-)
Néha elgondolkoztat, hogy a mostani felpörgött, talán túlságosan is kinyílt világ mennyire jó nekünk?
A felszínesség pótolhatja ezeket az estéket?
Nem.

A boroknál is ezen gondolkoztam és ugyanide jutottam.
Épp ezért érzem egyre biztosabban, hogy ami felé a gyerekekkel megyünk a borkészítésben az a helyes irány.
Minél jobb szőlőből kell továbbra is a bort készíteni. A szőlőnél minél kevesebb vagy semmi olyan szert használni a betegségek ellen, aminek nem ismerjük a hatását. Hagyni, hogy a természet alkosson helyettünk az erjedés alatt. Aztán ugyan ebben a szellemben folytatni a bor babusgatását amíg a palackba nem kerül.

Nemrég volt a Pannon Karácsony Budapesten. Oda a 2011 Istenhegy Furmintunkat vittük és a nemrég palackba kerül 2011 Múzsa borunkat. A Pannon Bormíves Céh tagjai 2-2 fajta borukkal várták a meghívott barátokat. Hogy is fogalmazzak? Szerintem ilyen borsort csakis a mi rendezvényünkön lehetett egyszerre kóstolni. Tudom, elfogult vagyok, de úgy gondolom Magyarországot méltóan reprezentáló borok. Azt hiszem a mi boraink sem maradtak el a színvonaltól.
Nem haza akarok beszélni, de nagyon tetszett a kóstolóknak. Nekem meg persze hogy dagadt a keblem.:-)

És most jön a reklám helye.
Aki elhiszi nekem, hogy ÁRVAY bor nélkül nem karácsony a karácsony az nézze meg a honlapunkat. Biztos, hogy talál kedvére való bort tőlünk, vagy esetleg a dűlőinkből származó ásványékszert. Ráadásul az ünnepre való tekintettel most átvállaljuk a szállítás költségét. Aki pedig játszani szeretne, küldjön nekünk egy emailt azzal a szöveggel, hogy ’nyerni szeretnék’ és szerdán ajándék bort sorsolunk!

Karácsonyig azért van egy kis idő, addig is fejben már tervezgetem, hogy milyen ételeket fogok főzni. Már csak azért is hogy magamra szedjek pár kilót a szüreti fogyasztónak bizonyult munkák után. A család „testületileg” felszólított, hogy (bár méltányolják a sikeresen elért versenysúlyom = 81 kg) szedjek magamra pár kilót.
Halászlét biztos főzök. Ököruszály levest mindenképpen. Katámnak a libamáj, vagy kacsamáj sem maradhat el. Szabolcsnak és nekem hasonló az ízlésünk. Örömmel eszünk majd szaftos bélszínt. Szabi nem szereti az ecetes dolgokat. Hát? Balzsam ecet helyett majd a húshoz való salátára csorgatunk egy kis 2013-as esszenciát.
De hogy Angelikának mit kellene főzni? Amit tudok, hogy nem töltött káposztát. Annyi volt ez éven hogy besokallt. Szeretek (ha csak lehet) közeli, itthoni dolgokat, alapanyagokat venni és enni. Néha azért kötök kompromisszumokat. Nagy királyrák fokhagymás mártásban? Biztos jó lesz.
Ehhez van borunk is.
Békés készülődést a karácsonyra!

Árvay János



Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380