Iszákos Touareg

2007.03.19.

Oda-vissza járok mostanában Tokaj és Budapest között. A "Nagy Falu" tetszik-nem tetszik Magyarország központja. Valahogy szinte minden héten kétszer úgy jön ki a lépés, hogy menni kell. Ilyen-olyan ügyek, találkozó kereskedőkkel, vevőkkel, saját borbemutató, más borkóstolója... és aztán haza. Közben szinte végig telefonálok. Pörög rendesen a kilométeróra a kocsiban, naná, hogy nyeli rendesen a gázolajat is (bő két év = 150 ezer km). Ilyenkor nem igazán örül az ember fia a 90 literes tanknak sem. Ingyen nem adják ugye az üzemanyagot. Hidrogénnel, árammal működő kocsiról már hallottam, meg valaki állítja, hogy van találmánya a vízzel működőre is.

De arról még nem hallottam, hogy borral  kísérleteznének… Na nem az etanolra gondoltam, hanem mondjuk reggel indulásnál feltölteném a tankot pl. jóféle szamorodnival. Vígan szaladgálnék a városban, majd haza, és illatatos dió, mogyoró, aszalt gyümölcsök áramlanának a kipufogóból. Talán az Andrássy úti járókelők arcán is több lenne a mosoly?
Ja, hogy mindez valószínűleg többe kerülne? Lehet. De miért ne játszanék el a gondolattal? Igyon jó bort legalább a kocsim is. Hiszen én vezetés közben nem tehetem. Máskor azért szívesen teszem. Akár "muszájból", ha a pincében kóstoljuk borainkat esetleg hozzá a mások által készített mesterműveket. Csak úgy tudunk ugyanis tanulni, ha ismerjük a magyar és külföldi borokat, össze tudjuk hasonlítani a mienkkel, és sokszor találunk olyan tételt, ami nagyon tetszik. Ilyenkor újabb kihívások, ötletek jelennek meg.

Természetesen szeretem a borvacsorákat is, hiszen egy jó bor és jó étel párosításra (remélem önökkel is előfordult már, hogy olyan ízbomba került a szájukba, hogy be kellett csukni a szemüket, mert annyira intenzívnek bizonyult az élmény) még évek múltán is emlékezem…
Annyiszor írtam már erről, hogy most kitaláltuk, legyen ebben része másnak is!
Nem tudom pontosan a formát, s azt sem Önök közül hányan lesznek erre fogékonyak. Az ötlet viszont megvan, nekem tetszik is. Várom a jelentkezőket! Mire is gondoltam?

Kellemes rész: az eltökélt jelentkezők közül a kiválasztott személy 2x1 fő vagy személyek 2x2 fő (társsal/párral együtt), eljön Tokajba. érkezés kb.12-13 óra között. Majd ebéd (a munka előtt szükség van energia-bevitelre). Utána a szőlőterületek egy részének bejárása. Maximum 2 óra (Gyengébb idegzetűeknek-erőseknek sokkal rövidebb. Nem értem ugyan miért, de többen mondták már, hogy kicsit sportosan vezetek a hegyen. Nem tudom pontosan mire gondolnak, Önök tapasztalhatják majd… )
16-17 órától borkóstolás kb. 18-19 óráig. Vacsora, utána garantáltan nyugodt és mély alvás.
Kemény rész: a csapatunkkal várhatóan 3 csoportba rendezett borokat kóstolni. Előzetes elképzelésem szerint minimum 3x10-12 tétel. Hideg pincében, hordóról hordóra járva. Minderről közben korrekt véleményt mondani nekem. Akár az utólagos írásbeli tanulmányokat is szívesen vesszük!
Az első bátor párosokat a jelentkezők közül sorsoljuk ki. (bár a sorsolást én nem túlzottan szeretem) 
Dolgozzunk együtt!
 
Jelentem a mangalica szalonna is elkészült. Be kell vallanom, hogy a kolbászból már alig maradt. Ilyenkor reggel és este is képes vagyok ezen élni (reggel általában hidegen, este viszont szeretem vízben megfőzni, egész más ízek-zamatok jönnek elő).
A szalonnát ugye bő két hétig pácoltuk besózás után fokhagymás lében 2-3 naponta forgatva. Ez a feladat, bár eredetileg én vállaltam, de édesanyám és  Anyuka kezeire maradt. Anyuka, hogy értsék, az Anyósom.
A régi kemence fölé kis segítséggel én akasztottam fel, majd Anyuka füstölte nagy hozzáértéssel. Elkészült. Megkóstoltam. Nagyon finom. Annyira sós amennyire kell, jól érezhető az általam szeretett fokhagyma zamata, kellemes a füst aroma, és szinte krémesen olvad szét a szájban.
Ezt nevezem én sikeres csapatmunkának.
Már tudom, mit készítek holnap reggel. Házi tojásból rántottát, mangalica szalonnát alásütve.
Reggeli tea, hiszen vezetek (hol vannak a régiek által emlegetett forralt boros reggelik).
Majd Pest. Megint.

Nőnap alkalmából így utólag: Sok boldogságot, örömet minden hölgynek!
Szeretteiknek is!

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380