Napszúrás

2008.07.30.

Így visszagondolva szinte természetes is, hogy abban a melegben jó kis napszúrást kaptam. De ettől eltekintve nagyon jól sikerült a kőszedő túránk. 10 órakor indult el kis csapatunk a Sváb Panziótól az Istenhegyen keresztül, fel a Padihegyre.

A feladatkiadás szerint nem egyszerű köveket kellett ám gyűjteni, hanem különleges színűeket, meghökkentő formájúakat, vagy csillogókat, netalán megkövesedett növényeket/állatokat tartalmazóakat. Egy kis idő múltán nyúltak is a kezek rendesen a szatyrokba felszedett szebbnél szebb kövek terhétől.

A Padihegyre felérve (hol szőlőn, néhol erdőn keresztül) az önként jelentkező Gyula bácsi tűzcsiholáshoz látott. Amúgy meg mindenki behúzódott a fák árnyas lombja alá. Szalonnasütés következett, pokoli hőséggel kísérve fentről is és a parázs felől is. Mi azért bőszen forgattuk Gyuri barátommal és Sándorral a kezünkben lévő nyársat.

Isteni lakoma kerekedett a tenyérnyi mangalica szalonnából, a kicsepegő zsírral ellátott kenyérből. Természetesen volt hozzá a nyárs hegyére tűzött sült hagyma, kolbász, illetve finom zöldségek: paradicsom, paprika, újhagyma, uborka. Lett volna bor is kísérőnek, de inkább a jéggé fagyasztott víz fogyott.

Hazafele a csapat megfáradt felét Szabolcs fiam fuvarozta vissza. De egy kis csapat hazafelé is gyalog tette meg az utat.
Délután a panzió diófája alatt Angelika tartott borainkból professzionális borkóstolót, amíg a gyerekek az udvaron gondosan elrejtett lufikat vadászták.
A kitartóknak később még a táncház is belefért.

Megható volt látni a kövek "zsűrizésénél" az izgalmat. Kié lesz a legszebb, a legérdekesebb?
Izgalmas alakok, formák. Színek kavalkádja. Végülis több kategóriában hirdettünk "győzteseket".

Támadt egy gondolatunk. Akit érdekel, annak szívesen elküldjük a készített fotókat, csak jelezze  emailben, és akár szavazhat is, hogy melyik kő, vagy gyűjtemény nyerte el a tetszését.
A "fáradtságot" vállaló szavazók között egy nyáresti vacsorákhoz illő csomagot sorsolunk ki.
Határidő két hét, vagyis augusztus 14-ike.

A vacsora (feleségem Kata és barátnője Valka munkája) legalább olyan sikert aratott, mint a déli szalonnasütés. Este azért húzott az ágy… Hétfőn kótyagos fejjel ébredtem, de akkor még az előző napi borra fogtam. Kedd reggel viszont már nem volt mire. Orvos látogatás következett. Ugyan nem egészen ez az én szokásos elfoglaltságom, de a család nem engedett. A diagnózis: napszúrás. Felborult vérnyomás, szédelgés.

Dédike (régen fent lévő nagymamám) hasát foghatta fent a Mennyben.
"Édes fiam, nyáron szalonnát sütni? Hát ilyen bolondságot.??? Hát ezt tanultad te tőlem??? Szégyeld magad… "
Hát igen utólag már én is okos vagyok. De akkor csakis az járt a fejemben, hogy a kőszedő túrások jól érezzék magukat.

Mi ebből a tanulság? Szerintem az, hogy a programot télen is meg kell ismételni. Mondjuk januárban. Kísérő programnak a Padihegyen bokorirtás és metszés.

Hónapok (vagy talán évek?) óta foglalkoztat egy dolog.
Évekkel ezelőtt egyik moszkvai utamon isteni paradicsomot kóstoltam és hoztam is haza.
Gyermekkoromban, a kertünkben leszakított paradicsomnak volt ilyen íze.
Itthon viszont nem találtam hasonlót.
 
A napokban főzés közben meredtem egy kezemben lévő fokhagymára. Egy gerezdet szét is rágtam. âriás cikk volt, szemre mutatós. De hova tűnt az íze? Alig érezhető. Ennyire nem lehetek még öreg, hogy ízeket se érezzek. Hova tűntek akkor az ízek és a színek?
Aztán rájöttem. Nem magyar fajták és termékek, amikhez mostanában hozzájutok.
Mit lehet tenni???

Arra gondoltam az Önök segítségét kérem.
Segítsenek megkeresni, fellelni ezeket a dolgokat.
Paradicsom, paprika, fokhagyma, vöröshagyma vagy bármi zöldség, gyümölcs, vagy akár érdekes szőlőfajta.
Bármi, ami régi ritka vagy egyszerűen csak jó zamatos.
Ne értsék félre, nem leszólni akarom azokat, amik az átlag üzletekben kaphatók. De ha még megszerezhető egy-egy régi fajtaváltozat ezekből, akkor én szeretnék hozzájutni.
 
Talán az Önök segítségével nekem is sikerül egy jó házikertet létrehoznom. A végső cél egyszerű. Jókat enni, inni a barátainkkal együtt.
Aki tud és akar is ebben segíteni, kérem jelezze itt.

Sokan kérdezgetik hogyan fejlődik a szőlő. Nem unalmas ez az évünk sem. Eddig a lisztharmat támadt keményen, majd megjelent a peranoszpóra is. Permetezünk, ahogy az idő engedi. De vannak napok, amikor nincs másra lehetőségünk, mint egy imát elrebegni.
Eddig még jól állunk, a többi úgyis a Természeten múlik.
Novemberben tudom majd megmondani, hogy milyen volt az idei szüret.
Addig marad a kitartás, türelem.

A boraink köszönik szépen, jól vannak. Az elkövetkező napokban tesszük palackba a 2007 Istenhegyi Furmintunkat és a 2007 Chardonnaynkat. Elfogult vagyok, de nekem tetszenek.
Önök majd szeptemberben kóstolhatják leghamarabb. Tudják a Borfesztiválon, a szokott helyen.

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380