Végre szüretelünk...

2006.10.16.

Ismét "átestünk" egy borfesztiválon, számunkra ez évben az utolsón, ugyanis hétvégén zajlott a Tokaji Szüreti Napok. Mi ugyan nem állítottunk ki a tokaji főtéren - de hát minek tettük volna, a kedves látogató a standok között sétálgatva előbb-utóbb úgyis belebotlik borászatunkba. Kitártuk hát a nagykaput és vártuk a vendégeket.

Jöttek is rengetegen, pörgött a ház, pörögtünk mi is...

Árvay Hétfürtös Borkalandtúra keretében kísértük körbe épületünkön az érdeklődőket, egy-egy megállónál borokat kóstolgatva hol tartályból (hadd lássák a friss tételeket is), hol palackból kínálva. A sikerre való tekintettel már tudjuk, meg kell máskor is rendezni. Ezek szerint az emberek szeretnek túrázni! Szerencsére az idő is vonzotta a tömeget, rég volt ilyen szép, napsütéses, mosolygós őszünk.

Mi már szüretelünk. Most Sauvignon Blanc és Chardonnay szőlőt szedünk, de a Sárga Muskotály is bent van már. Tudom, én elfogult vagyok, de számomra egyszerűen gyönyörűek a mustok. Magas cukorfok, jó Ph érték (ami a kellemes savérzetet jelzi), ugyanakkor meg magas savat mérnek a laborok - ki érti ezt?

A Furminttal, Hárslevelűvel még várunk. És persze reménykedünk, hogy még hosszan kegyes lesz hozzánk a természet. Meglepő, de ez évben a Hárslevelű megelőzte érésben a Furmintot, pedig korábban mindig fordítva volt. Ugyanakkor mindkettőnek hasonló a mustfoka: 19,5-21 fok körül járnak. A Hárslevelű mosolyog a tőkén, aranysárga szemek apró kis pöttyökkel - imitt amott már ráncosodó szemek a túléréstől. Némely fürtben egy-két megbújó lilás-rózsás színű aszúszemmel. Csodálatos érzés végignézni a fürtökön. Bízunk benne, hogy a bor is ilyen színes, mosolygós karakterű, zamatú lesz belőlük.

Telhetetlen jószág azért az ember. Egyrészt imádkozunk, hogy tartson ki az idő-másik énünk meg egy két napos esőért áhítozik. Egy kis nedvesség kellene, hogy megrepedje a szőlő héja, és könnyen bejuthasson a botrytis. Utána meg megint napsütést kérnénk.

Mindezt miért is? Hát hogy legyen minél több aszúszemünk!

Szegény Jó Isten. Ha mindezeket a kívánságokat egytől-egyig komolyan is venné...

Még egyet búcsúzóul. A Szarvas mellől a Thurzó dűlőből szedett Sauvignon Blanc-t kóstoltam erjedés közben. Hihetetlen virág és gyümölcs illat, zamat van benne. Tudom (vagy inkább csak érzem?), ilyen gyönyörű borunk ebből a szőlőből még nem volt. Alig várom, hogy elteljen két hét és a kierjedt bort kóstolgassam/mutogassam. Már most is hihetetlen népszerű a mustja!

Krisztián barátom, aki most volt Villányban, az ottani borokról áradozott nekem.
Megy lent az első szüret, amit a mi csapatunk végez. Izgalmas... És ez még csak a kezdet!

Írok majd erről is. Addig is egészségükre, bárhol, bárkivel, bármilyen bort igyanak is!

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380