Akácfavirágos borfesztivál

2008.05.20.

Pozsonyban voltunk minap, az Erdődy-palotában. Természetesen borkóstolót tartani. Elcsodálkoztam, hogy arra felé már mindenütt virágzottak az akácfák.

Kinti kereskedelmi partnerünk profin szervezett mindent. Elegáns helyszín, felkészült személyzet, illő poharak, hideg ásványvíz, informatív prospektus, minden országnak külön plazma tévé a bemutatkozáshoz.
Kicsit féltünk, hogy hogyan fogadnak majd minket a mostani magyar-szlovák tokaji meccs miatt. Kellemes meglepetésként ért, hogy mindenki kedves volt.
Sőt! Bár elsőre angolul próbálkoztunk, sokan kérdezgették, hogy ugye azért magyarul is beszélünk?
Jól esett.
Láttuk megint a bor hihetetlen hatását. Hidat tud húzni a két "part" között. Emberi kapcsolatokat ad.

Hazaérve természetesen másnap irány az Istenhegy, a Birsalmás, na meg a Padihegy.
Megcsapott egy fantasztikus, parfümös buja illat.
Jé, hát már nálunk is virágzik az akác. Igaz, hogy nem annyira tömegesen, mint máshol láttam, de imitt-amott azért már megjelent.
A szőlő is nagyon szépen hajt a jó idő hatására. Napi 3-6 centivel is feljebb nyújtják kecsesen hajló végüket a hajtások.
Hol két, hol akár három kis "bébi" fürt, fürtkezdemény kandikál ki a levelek közül.
Kegyes a természet hozzánk megint. Az idő meleg, és pont annyi csapadék esett, amennyi kellett. Igaz, hogy ennek hatására a lósóska nőtt meg a leggyorsabban- de ez ellen majd teszünk. Jöhet a régi módszer-kapálás kézzel. Nem egy könnyű munka, ugye tudják?

Bújom a Magyar Konyha új és régi számait, meg a szakácskönyveket, milyen finomsággal várjam majd az egyik kitalált programunk résztvevőit. Természetesen borvacsorákon is igyekszek új ötleteket "ellesni'. Csütörtökön is részt veszek egyen, a Manna ünnepli 3. születésnapját, majd figyelek.
Visszatérve a programhoz, egy kisebb családos (papa, mama, gyerekek) "szőlő virágzást néző" túrát szervezünk. Illene majd valami finomat készíteni Nekik. Ez lesz a főpróbája egy nagyobb kőszedő túrának, amire önöket is szívesen látnánk, családostól. A július 12-ére eső hétvégére tervezzük, természetesen nemcsak kövekkel, de egyéb színes programokkal. Ha szeretnének hozzánk csatlakozni, jelezzék emailben!

Lehet, hogy néhányan már unják, hogy lassan minden hétre jut egy-egy bor vagy más fesztivál. De most hétvégén lesz a számomra egyik legfontosabb: a Tokaji Borfesztivál.
Május 23-24-25.-én zajlik majd Tokaj város főterén és sétáló utcáján.
Akinek van kedve és ideje, tegye meg, és látogasson el valamelyik nap.

Szeretnénk megint kedveskedni kedves olvasóinknak.
Aki a fesztivál alatt elrebegi az udvari sátrunknál, hogy akácvirág, annak készülünk egy kis meglepetéssel...
Csak jelzem, hogy sokszor a jól elkészült borok illatában is ott van az akác!
Keressék csak.
Tehát ne felejtsék el: AKÁCVIRÁG

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380