Kedves János és az egész Árvay család!

2007.11.20.

Örülünk, hogy nem csak mi éreztük magunkat kitűnően az első, de biztosan hagyományt teremtő "civil" szüretünkön. Hamarosan én is beszámolok az eseményekről, addig is íme egy levél egy résztvevőtől, azaz új barátomtól:

Kedves János és az egész Árvay család!

Amit a mostani hétvégén barátságban, szeretetben és a szőlő és a bor iránti alázatban és tiszteletben kaptunk Tőletek, az valamennyiünk számára felejthetetlen élmény marad. Kérdezte az RTL klub riportere, mi a benyomásom a szőlőről és a szüretről így november közepe felé közeledvén. Belemerülve a hárslevelű fürtök vékony héjából és fás szárából fakadó bonyodalmakba, mindösszesen annyit mondtam, hogy az üvegben sokkal szebb... Hiszen ez alapvetően igaz is, s egyúttal valamennyiünknek, akik  eddig jobbára csak a boltok polcain - vagy a szerencsésebbek, mint mi is, a pincészetedben- találkoztunk  a gyönyörűséges sárga arannyal, választ ad az ár-érték dilemmára is.

A tokaji szőlő átalakulása kicsit hasonlatos a rút béka metamorfózisához. Hófehér paripáján megérkezik a királyfi, megcsókolja a békát, és az abban a minutában gyönyörűséges királykisasszonnyá változik. Ezután feleségül veszi a tündérszép leányt, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Eddig a mese. A valóság azért egy kicsit más. A csókig minden stimmel. De itt azért jó sokat kell csókolgatni, hogy a békából királyleány váljék. Az ehhez vezető hosszú út egyik -s nem is az első- lépése volt csak a szüret. Vékony a héja, ragad folyik, hideg van, fúj a szél, fázik a kéz, több kilós sárlepény a gumicsizmán, mind mind a rögös út kicsiny, de fontos grádicsai... Megéri?

Hogy azután néhány esztendő múltával elővegyük a palackot, óvatosan kihúzva belőle  a  dugót, szabadjára engedjük belőle azt a csodálatos szellemet, amely miatt XIV. Lajos óta a tokaji a "vinum regnum, rex vinorum". Persze, hogy megéri!

Köszönjük János, Kati, Angelika, Szabolcs és valamennyien, akik segítségünkre voltatok abban, hogy ha kissé sután és gyakorlat nélkül ugyan, de mégis bepillanthattunk a csoda néhány pillanatába.

Baráti öleléssel,
Kajtár Vilmos és Bogár Andrea

Ps.: Oda eső, vissza hó, ott gyönyörűséges napsütés, köszönjük Dédi!

Mi köszönjük!

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380