Szüreteljen velünk!

2007.10.29.

Folytathatjuk az aszúszemek csipegetését. Tudják ugye, hogy mindezt kézzel, és a tőkén található fürtöket nem leszüretelve, egyenként kell kiszedni? Csak azért mondom ilyen majdnem "szájbarágósan", mert mi, akik ebben benne élünk, majdnem mindig elfelejtjük ezt hangsúlyozni. Pedig hihetetlen, sziszifuszi munka, amit a nekünk dolgozó emberek végeznek. És diszkrimináció nélkül ide tartozik az is, hogy ezt azért főleg asszonyok csinálják nagyon jól. Van azért pár férfi is, aki profin végzi ezt a nem kemény férfikézhez kitalált dolgot.

A száraz bornak gondolt fürtöket már leszedtük, és lent erjednek a pincében. Izgalmas látvány fogad bármikor megyek le a fahordókkal teli pincénkbe. Igaz kicsit meleg van lent, 21 C°, de hát ez kell ahhoz, hogy a hordókban kellőképpen menjen az erjedés.
A látvány: Kétoldalt hordók egymásra rakott katonás rendben álló sora. A dugók helyett kotyogók, amik a felesleges széndioxidot egy-egy jól halható klotty-buggy hanggal kiengedik. Harmónia, szimfónia-mint egy jól összeszokott zenekari produkció. Annyira megfogja az embert, hogy csak áll és hallgatja, hallgatja. Közben az orr izgatottan szimatol: őszibarack, kajszi, kamilla, bodza, érett körte-vagy mit is érzünk éppen-talán liliom, akácvirág...

Kóstolgatjuk a már kierjedt vagy éppen erjedésben lévő borainkat. Eddig mindegyikkel jó barátságban vagyunk. Néha már tudom, hogy pár hónap múlva milyen arca, karaktere lesz majd kész borként.
Tudják, egyre inkább már nem is a fajtajellegre figyelek oda, hanem arra honnan, melyik dűlőről került ide a kóstolt bor.
Miért is? Vagy miért nem az édes borokról, vagy az aszúszemekről gondolkodom többet?
Egyszerű az oka. A kövekben rejlik a titok, amiket folyamatosan szedek fel egy-egy szőlősorból és viszem őket a Kaszinóba. Mert szépek, színesek, ha megfogom őket, akkor olyan melegek, simogatóak, kézbe simulóak, mert jó, ha én fogom őket, vagy talán ők fogtak meg engem?
Egy-egy szín az mindig más elemet, ásványt, a szőlő számára felvehető és koncentrálható különlegességet, éltető és fontos tápanyagot jelent.
Ezt érzem egyre inkább borainkban. Dűlőnként és a talajban található kövektől kapott egyedi karakter, arcot, egyéniséget.

Ha a tavalyiakat kóstolom, akkor persze ott már egyértelmű.
A Sauvignon Blanc és Chardonnay a talaj miatt nagyon hasonlítanak, de mégis mások. A 2006-os Istenhegyi furmint a 2003-as testvére, és mégis különbözik...
A száraz borok nem takargatnak semmit. Minden, amit a talaj, kő, azaz a franciák szerint a terroir tud adni, az mind ott van.
Hát ez ezért fontos. Kóstolgassanak, majd Önök is remélem rájönnek majd miről beszéltem.

Míg el nem felejtem:
A birkapörköltös szüret november 10-én lesz. Kis családom - Katám, Angelika lányom és Szabolcs fiam - mindenképpen várja az érdeklődőket. Bár Szabolcs általában a "pincében húzza" az igát, de a szőlőben is jól eligazodik már.
Jelentkezőink már vannak azért. Például Viki kolléganőnk is. Bár tőle elfelejtettem megkérdezni, hogy a szüret, vagy az én birkapörköltöm miatt akar jönni?
Pár helyünk még van! Tessenek jelentkezni!

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380