Szüreti jelentés

2007.10.04.

Jelentem nagyban folyik Hegyalján, így nálunk is a szüret.

11 hektoliter Sauvignon Blanc már kierjedt a Thurzó dűlőnkből. Tudom, már nagyon sokszor mondtam, de nekem isteni az illata és a zamata. Hiába, nagy kedvencem.
107 hektoliter Chadonnay már hordóban, nem messze tőle még 94 hektoliternyi Sauvignon Blanc tartályban erjed.

Bár a tokaji fajták nagy szüretje nálunk még várat magára, de azért már elindultunk.
A Birsalmás dűlőről 950 liter két 500 literes tavalyi francia hordóban zakatolva erjed és 99 hektoliter Sárga Muskotály már a borrá válás útjának végén jár.
Leszüreteltük a Szent Tamáson lévő parcellánkat is, most ülepítjük a mustot.
A Köves-Úrágya dűlőből csodaszép, egészséges szőlőt tudtunk szedni. Öröm volt látni a ládákat, ahogy a szép fürtökkel megérkeztek az udvarra. Hiába, a jó borhoz jó alapanyag kell!
Vannak már olyan területeink is, ahol gyönyörűen, hamvasan lilán kacsingat az aszúszem - és ha kacsingat akkor miért ne vonnának a keblünkre? Így most néhány napig megállunk a szőlő szürettel, helyette tőkéről fogunk aszúzni. Így embereink élete és munkája is változatosabb lesz.
A többivel pedig várunk. Reménykedünk és imádkozunk. Hátha lesz belőle mondjuk Édes Élet...

Ezen a hétvégén lesz a Tokaji Szüreti Fesztivál (www.tokaj.hu). Mi úgy gondoltuk, hogy megint kinyitjuk a "nagy kaput" és bemutatjuk borainkat.
Aki arra jár, az jöjjön be.
Nemcsak palackos bort, de lehet majd mustot is, hordós bort is kóstolni! Ráadásul összeállított kedvezményes csomagokkal kedveskedünk a látogatóknak!

Természetesen aki otthon marad, kirándul, vagy éppen szüretel, annak sem kell kimaradnia teljesen a fesztiváli hangulatból! Csomagjaink ugyanis megrendelhetőek az interneten is!
Aki viszont Tokajban van, csatlakozzon egyik kóstolóval egybekötött körsétánkhoz. Szombaton délután 15 órától én leszek majd a kalauz. Kérem, jelentkezzenek be előre, örömmel venném, ha minél több blog olvasót ismerhetnék meg.

A már szokásosnak tekinthető fesztivál jelmondatunk ezúttal: "Fehér Bodza". Aki ezzel érkezik természetesen meglepetés bort kap most is. És hogy miért pont ezt választottuk? A helyszínen ez is kiderül...

Röviden ennyi, most megyek vissza a pincébe!

Még valami:
Sok-sok telefont és emailt kaptunk már, hogy barátaink, naplóm olvasó és más érdeklődök szeretnék megismerni miként szüretelünk.

Idén először közkívánatra (de mi is ezt szerettük volna), hát legyen ilyenünk is.
Én azt terveztem, hogy birkapörköltöt főzök erre az alkalomra, mivelhogy nagyon szeretem.
A csapatom azért megesketett, hogy nem csak ezt fogunk enni!

Mindenkinek jelezzük majd, hogy mikor lehet jelentkezni a szüretre. Várhatóan november elején.
Addig is kívánom mindenkinek, hogy a csodaszép napsütéses őszi időjárás még sokáig kitartson.

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380