Szedni vagy nem szedni...

2007.09.03.

Kezdenek álmatlanná válni az éjszakáim. Egyrészt hetekig le sem hűlt a levegő, éjszaka is 20-23 fokot mutatott a hőmérő, most pedig esővel és lehűléssel riogat az időjárás előrejelzés, holott indul a fesztivál szezon. A plafont bámulva töprengek, mi legyen és hogyan is legyen a szürettel.

Most jöttünk le Varga Pistával, a borászunkkal, a Szerelmi és a Teleki dűlőkről. Az életkedvem jócskán csökkent a szőlők megtekintése után. Satnya hajtások, susinkásodott apró szőlőfürtök. Szerencsétlen szőlőtőkék ugyanígy érezhetik magukat, mert a leveleik bágyadtan konyulnak lefelé, mint a csacsi füle. Ebből, még ha esne is az eső, már csak énekes halott lehet, de nem olyan gyümölcs, mint amiből mi jó bort akarnánk készíteni.
Délelőtt Gáborral és Zolival, a szőlészeinkkel, tettünk egy nagy kört ugyanilyen céllal. Akkor azért még nem volt ilyen keserű a szám. A Medvén ugyan láttunk pár lankadtabb tőkét, de ott még nincs különösebb gond. A Birsalmás és a Padihegy is rendben lévőnek tűnik.

Múlt héten már mintegy próbaszüretként leszedtük a Sauvignon Blanc termését a Thurzó dűlőnkről. Szűk 12 hektoliterünk lett a 0,7 hektárról, 13,2 várható alkohollal, 3,4 pH értékkel és 7,2 ezrelék savval. Ez a must most nagyon tetszik (Bár ha jól emlékszem ez tavaly sem volt másként). Kicsit furcsa az illata, olyan macskapisis, farkasalmás. De állítólag ennek ilyennek kell lennie...

A Padihegyről egy présre való Sárga Muskotályunk lett. A must, úgy látjuk kicsit hajlik ugyan a barnulásra, de az illata szép. Bár mi más is lehetne, mint muskotály illatú?
Lebogyózás után éjszaka ázott a présben, majd kipréseltük. 14 hektoliter jött le körülbelül 1 hektárról. Nem sok, de hát fiatal az ültetvény, nem lett volna szabad többet hagyni rajta. Majd talán jövőre! Várható alkohol 16 környékén (26 mustfok), 3,5-ös pH, 6 ezrelék körüli sav. Szép anyag. Örülünk is neki!

Viszont, hogy a Furmint és a Hárslevelű milyen lesz, az még mindig a Jó Isten kedvétől függ.

Nagy dolgok történnek Villányban is napjainkban. Múlt hét pénteken volt az új villányi csillag, a Sauska Pincészet (tulajdonos Társunk) hivatalos átadója. Elkészült ugyanis a borászat (a kertépítés azért még hiányos), de működésre kész az épület. Nekem ugyan már alig van ezzel dolgom, ügyesen dolgozik a lenti villányi csapat, na meg Krisztián és neje, Andrea szervezték az egészet. A héten meg már indulnak ők is a szürettel. Készítenek egy kis rozé bort (merthogy azt mi is szeretjük ám), illetve szedik a Chardonnayt.

Aki esetleg nem tudná, annak most jelzem, hogy a héten indul a Budai várban a Borfesztivál (www.winefestival.hu). Mi a megszokott helyünkön és természetesen ismét a Magyar Konyhával egy standon várjuk az érdeklődőket.
Ez évi jelszónk: "Ásványos Chardonnay". Aki ezzel a mondattal érkezik, jutalmul kóstolót kap a 2006. évi Zempléni Chardonnay borunkból. Remélem Önöknek is legalább annyira fog ízleni, mint nekünk szokott. Én enyhén sósnak érzem a feldúsult ásványosság és a kellemes savérzett miatt.
Vásárolni ugyan csak később lehet belőle, de arra gondoltunk, hogy nyitunk egy listát, és a standunknál mindenki feliratkozhat, akit érdekel. Így ők lesznek majd akik a leghamarabb megkapják!
Pár hónap pihentetést még igényel a palackban a bor, hogy kerekebb legyen. Szerintem november környékén engedjük majd ki. Addigra remélem már a szüretet is elfelejthetjük. De aki addig sem szeretne Árvay bor nélkül távozni, az is találhat nálunk nagyobb és kisebb kiszerelésűt (a 2005-ös Száraz Furmintunkból a 0,5 literessel jelenünk például meg, amit sehol máshol nem lehet kapni), édeset vagy szárazat, fiatalabbat vagy idősebbet, de mindenképpen Tokajit...

Kérem, látogassanak meg minket és a szüret miatt meg szorítsanak nekünk!

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380