Virágzás után

2007.06.12.

Amikor csak tehetem, a szőlőn keresztül megyek Tokajba,vagy haza. A hajtásnövekedést már nem bírom követni. A felső drótot is elhagyta némelyik, nem is kevéssel akár 50-80 cm-rel. Ilyen magasságnál máskor már elkezdjük visszavágni a hajtásvégeket. Most meg? Gondolkodunk mi tévők legyünk. Bő három hete talán, hogy a Teleki dűlőnkben elindult a Furmint virágzása.

Ma reggelre szerintem mindenütt be is fejeződött. Na de a fürtméretek! Készítem a fényképeket, mert csodás, amit látok. Hárslevelű fürt 20 centiméter felett. Mi lesz ebből szüretig? Kismalac?
Csodálatos dolog amúgy szőlővirágzáskor a tőkék között sétálni. Mámorító illatorgia lengi be ilyenkor a hegyeket, szinte úszik az illat-kavalkádban az ember.

A tokaji borfesztivál alatt családostul, kollégástul próbáltuk tartani a frontot a Kaszinóban. Be kell valljam, hogy nem mindig sikerült. Hol a poharunk fogyott el, hol pedig az ember. Ja igen, néha meg az áramkimaradás miatt gyertyafényesre sikeredett a program.
Nagyon sokan látogattak meg minket. Volt, aki csak az udvarunkra ugrott be egy pohár bort kóstolni, és volt aki a "Kalandtúrát" választotta az épületben való sétálással egybekötve.
Mutattunk tartályból 2006-os Száraz Furmintot, 2006-os, kereskedelembe nem kerülő (már el is fogyott) Édes Sauvignon Blanc-t és végezetül 2003-as, palackozás előtti 5 Puttonyos Aszút.
A "Cél a 100 pontos bor" jelszóval érkezőknek pedig egy 2005-ös Édes Élettel köszöntük meg a látogatását.
Pénteken indult a rendezvény-hétfőn este ért véget. Kicsit bosszantottak a bakik, meg jól el is fáradtunk. De jövőre már tudjuk,hogy mit kell jobban vagy másként csinálni...

Boraink - Hála Istennek - mindenkinek tetszettek, ezzel nem volt baj. Azért az 1999-es Fordításunk bizonyult ismét a leginkább szeretett bornak.
De hát mit csodálkozok ezen? Fesztiválokon, vagy bármikor kóstoltatjuk, szinte mindig az emberek kedvence. Sőt ha az eladási számokat nézem, lehet hogy ebből adunk el ilyenkor a legtöbbet?
Tudják ugye mi a Fordítás?
Biztos, ami biztos alapon azért elmesélem. Az aszúkészítés során ugye az aszúszemeket 12 vagy akár 24 órás áztatás (mustban, erjedő borban, vagy kierjedt újborban) után kipréseljük. Így kapjuk az aszúbort.
A visszamaradó szemekben viszont még annyi értékes anyag van, hogy érdemes még egyszer áztatni. A másodjára történő áztatás után (ha nem voltunk mohók és jól sáfárkodtunk az aszúszem/aszútörköly és a felöntő must vagy bor arányával), akkor egy alkoholban (általában 12 - 14%), de cukorban (60-150 gramm/liter) is gazdag bort kapunk.
Régen ugye prészsákokban történt az első áztatás után az aszúszemek préselése. Ebből a zsákból fordították aztán ki az egyszer préselt szemeket egy másik kádba. Fordítás (kifordítás) innen való a név.

Most hétvégén sem unatkoztunk azért...
Jöttek a Kalandtúrások. Izgultam, ugyanis bekavarodott egy esőfront fejünk fölé és túl jól érezte magát. Egy héten belül 94 milliméter eső esett. Hogy lesz ebből szőlőnézés?
Két szimpatikus fiatal pár érkezett - és mint már olyan sokszor életemben, most is sajnos a már nem köztünk lévő Dédike (nagymamám) segítségét kértem, aki intézkedett is a felhők fölül. Így 4 óra után kisütött a nap - mehettünk a szőlőbe. Igaz ugyan, hogy alig-alig tudtunk a kocsiból kilépni dűlők nézése közben a sár miatt, de így is szép volt. Voltunk a Padihegyen, Birsalmáson, Medvén. Aztán dolgoztunk is egy kicsit: kóstoltunk tartályból és hordóból egyaránt.
Este, mint ígértem beálltam a konyhapult mögé és sütöttem-főztem a vacsorát.
Szerintem egészen jól sikerült, nagyobb bakik nélkül.

Ajándékot is adtunk búcsúzóul. Úgysem találnák ki, hogy vajon mit. Legalábbis szerintem mindenki borra gondolt.
Egy-egy követ kaptak ajándékba a kedves túrázóink.
Választhattak is, hogy melyik dűlőből akarják.
Birsalmás - Padihegy kövekre esett választásuk. Nem volt egyszerű dedikálni számukra, de megoldottuk. :)

Én meg indulok is kifele a szőlőkbe. Hajtást lesni, köveket keresni. Jusson majd másnak is!

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380