Etyek és Erdély után itthon-otthon

2007.05.27.

Szeretném magam és kis csapatunk nevében megköszönni Mindenkinek, hogy meglátogattak minket hétvégén az Etyeki Fesztiválon! Köszönjük, nagyon jólesett! Főleg úgy, hogy a Thüzes Udvarház Pincéig - ahol csapatunkat olyan kedvesen befogadták - sajnos a buszok nem mentek el, ráadásul egy idő után még a házak is eltűntek. Elszánt és sokat gyalogolt látogatóink mégis lelkesen lihegték a kulcs mondatot: Cél a 100 pontos bor! És, hogy mi volt a meglepetés bor? 2003-as, még hordóban lévő 5 puttonyos aszúnk került minden egyes pohárba.

Úgy tűnt viszont, hogy az ország keleti részéről viszonylag kevesen tudtak itt megjelenni, ezért Nekik is felajánlanám a találkozás lehetőségét. Hétvégén Tokajban, a Borfesztivál alatt elrebeghetik a mondatot a Kaszinónál. Várjuk az olvasóinkat itt is!

A hét elején tértem haza Erdélyből, ahol már voltam évekkel ezelőtt. Akkor nem igazán fogott meg. Talán az akkori sietség lehetett az oka. Most viszont szarvasgombát kereső barátaink meghívására péntektől vasárnap délig voltunk Gáborral náluk.

Hihetetlen élményekben volt részünk. Hegyi kristálytiszta vizű patakban köveket emelgetve folyami rákokat fogtunk és este parázson megsütve ez lett a vacsoránk. Be is ismerte mindenki, hogy nehezen élnénk meg őseink módján. Gyűjtögetve, vadászva és halászva.
Másnap juhsajt (és itthonról vitt mangalica szalonna), vinetta, (parázson megsütött padlizsán, fokhagymával és fűszerekkel összetörve) házikenyér, paradicsom, paprika, újhagyma. Na, meg frissen fejt tej, házi vaj, akácméz, kolbász. Reggeli után pedig további munkák vártak ránk.

Szalonka megkopasztása, vaddisznócomb feldarabolása pörköltnek. Medve comb és talp sütéshez való előkészítése.
Nem hittük volna, hogy megéhezünk a bőséges reggeli után... És mégis! Jóízűen ettük a ráklevest (ala Daniel) és a vaddisznópörköltet (ala Menyus a Kakas étteremből). Délután séta a 600 éves tölgyfához - de a remetével nem találkoztunk.

Este jött a szalonkaleves, majd a szalonka mellek. A medvehústól szerintem mindenki tartózkodott először-nem is kicsit. Az első kóstoló után viszont egyre gyorsabb ütemben fogytak a szeletek. Mint a legfinomabb borjú, vagy marhahús. Porhanyós, zaftos, mennyei ízekkel. Fantasztikus élmény. Nem tagadom mindezekhez kellő mennyiségű borunk fogyott el. Édes Élet, Sauvignon Blanc, hordós Chardonnay (Meződi Alíz szerint könnyű és virágos), na meg egy kis ízelítő a villányi vörösekből a medvéhez.

A vasárnap reggel a "megszokott" reggelihez Nicu hozott még otthonról vadmálna és szeder lekvárt is. Az előző esti lakomáról megmaradt húsokhoz, vagy csak úgy kenyérrel ettük, mohón, mint aki már hónapok óta éhezett. Délben jött a medvetalp. Előző napi látványára gondolva "enyhe fenntartással" néztük a tányért. Pillanatok alatt elfogyott. Hasonlított a rántott borjúlábhoz.

Nem magunkat, hanem azokat sajnálom, akik csak az átlagos bolti kenyérrel, vajjal, lekvárokkal, mézzel, egyebekkel találkozhatnak. Az igazi ízek ott, Székelyhíd mellett mindannyiunkat a felhők fölé emeltek.
Szerintem, ha megint hívnak, örömmel megyünk. Csak hívjanak.
Az is jó lenne, ha szarvasgomba keresés lenne a legközelebbi program. Szeretem is, meg addigra készíthetnék egy száraz bort, ami illene hozzá. Hmm, összefutott a nyál a számban.
Azért amikor Gáborral megláttuk kedves tokaji hegyeinket, mindketten azt éreztük végre: itthon-otthon.

Még annyit: a tavaszi kánikulában hihetetlen gyorsasággal nőnek a szőlőhajtások. Szerintem még éjjel is úgy 5-6 centit. Alig értünk végig az első hajtásválogatással, már dugdoshatjuk is a drótok közé, hogy a most jelzett viharok ne tegyenek kárt bennük. Van olyan területünk - például a Padihegy - ahol már a felső drótot is meghaladta egy-egy hajtás. A hajtások alsó részein meg van, ahol a hónaljhajtás is már 10-15 cm. Virágzás után állhatunk neki kitörni őket, hogy majd a fürtökre dolgozzon a tőke és jobban érje a megmaradó gyümölcsöket a napsugár.
Lesz miből válogatni! Közben megy a kapálás, permetezés.

Viccesen szólva, ha így megy tovább, akkor nyakunkon a szüret!

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380