Cél a 100 pontos bor!

2007.05.08.

Mínusz hat és mínusz kettő? Dehogyis, ez már majdnem 100!!!!

Magyarosan olvastam egy újságcikket. Sajnos nem tudok ugyanis angolul. Persze annyi minden más ragadt már rám a koszon kívül, hogy a lényeget mindig kitudom hámozni. A Wine Spectactor májusi számát kaptam meg egy ismerőstől. Olvastam, hogy tokaji borok kerültek be a Bruce Sanderson által írt cikkbe. Francia Chardonnay-k és társai után három tokaji borról írtak.
 
Szepsy 2002 6 puttonyos aszú: 90 pont. Jó és örülök.
Ja utána Árvay 2000 6 puttonyos aszú 94 ponttal. Naná, hogy örülök!
Végül Royal Tokaji 6 puttonyos 95 ponttal. Ez azért több. De ennek is örültem. Hiszen ez is Tokaji, a sikere a mi sikerünk is.
 
Nekünk a 100 ponthoz azért még hiányzik - ez ugye a magyaros pesszimista megközelítés - 6 pont. Következő oldalon megint megtaláltam magunkat, 2000 Esszenciánk 98 ponttal szerepelt. Fenébe, még két pont kellene a 100 ponthoz...
 
Másnap megint kezembe került a kinyomtatott cikk. Még mindig nem voltam tőle szívből lelkes. Paul Hobbs aki konzultáns borászunk és az Amerikai Egyesült Államokban a kereskedőnk is egyben, meleg szívvel és sugárzó örömmel ölelgetett, gratulált.
 
Harmadnap kezdtem el igazán gondolkodni. Mi ez a pesszimizmus?
 
Újra végig gondoltam. Ez az első ebben az újságban megjelent hír és értékelés két borunkról. Több millióan olvassák a lapot. Mennyi borászat lehet a világon, akik keményen dolgozva, hihetetlen szépségű és minőségű bort készítenek és soha, de soha egyetlen sort sem kapnak a borkultúra legnagyobb lapjában. Esetleg szerepeltek, de kevesebb pontot kaptak. Mi meg rögtön két borral, és a maximális pontszámhoz igen közel, elsőre 94 és 98 ponttal. Hiszen ez már nagyon is közel van a 100-hoz! Már majdnem 100!!!
 
Ez egyáltalán nem is kicsi elismerés! Sikeres kezdés nekünk, újabb elismerés Tokajnak, az egész borvidéknek. Elsőre bekerültünk a 90 pont felettiek - elit - klubjába.
 
Elöntött az öröm. Negyedik napra megértettem a jelentőégét, és kitörő örömmel ültem a kollégák közé. Gyerekek! Ez a ti kemény és áldozatos munkátok eredménye! Ez a szakmai és erkölcsi sikere az együtt dolgozott éveknek!
 
Örüljünk együtt.
Feszítsük meg a konok magyar keblünket: megint dicsőséget szereztünk Tokajnak. Köszönjük meg a lehetőséget a vidéknek, hogy itt művelhetünk szőlőt, hogy itt készíthetünk borokat. Köszönjük, hogy ide születtünk.
 
A megbeszélés közben Varga Pista elszaladt valahova. Visszatértekor, kezében papírt lobogtatva kérdezte: Főnök ezt hova tegyük ki hogy szem előtt legyen mindig? Gondolom sejtik mi volt a felirat, ami Gábor, Pista, Anikó, a többiek és természetesen az én szemem előtt fog lebegni:
Mert hisszük, hogy Tokajban meg lehet csinálni, és akarjuk csinálni: cél a 100 pontos bor.

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380