Orgona, tulipán, pitypang

2007.04.12.

Nem hinném, hogy a globális felmelegedést érezzük már is, de meglepődve látom, amit a Természet művel.

Édesanyám kertjében tulipán mező, az orgona sövény tetején a lila virágok bontogatják szirmaikat, Legkedvesebb anyósomnál a zöld füvet színesítő sárga pitypang virágok festői képe. Ha emlékezetem nem csal, az orgona nálunk a ballagások falusi virága szokott lenni. Nem kellett pénzt adni érte, mert ott volt mindenkinél a kertben. Na meg hogy is nézett volna ki falun virágbolt?

Tegnap az Andrássy úton meg kapkodtam a fejem. Ott nem a virágok, inkább a sétáló lányok, asszonyok láttán. Igen náluk a ruházatnál, vagy annak hiányánál mérhető a jó idő.
Virágok, lányok, asszonyok. Mind szépek.

A szőlőinkben pedig barkásodott, duzzadt rügyekből bújnak ki a levelek. Ha minden igaz, akkor több mint három héttel korábban indult a tavaszi nyarunk. Napsütés, 22 fok.
A szőlő indulása tökéletes. Legyen ilyen a folytatás is!

A Húsvétunk nagyon jól telt.
Pénteken böjti nap. Halat ettünk, meg héjában főtt krumplit olajos hagymával és pirospaprikás savanyított káposztával.

Szombaton Tavaszi Borfesztivál Budapesten. A 2003 Édes Élet borunkat választották desszert kategóriában Budapest Borának. Csak megjegyzem, tavaly a 2001-es Édes Életünk volt ebben a kategóriában a legjobb.
Meg is ünnepeltem Szása barátomnál az Aranykaviárban egy jó ebéddel.
Vaddisznó szűz, köretnek sütőtök. Isteni volt. Éreztem, van valami titok is a köretnél. Megbolondították egy kis szarvasgombás olajjal. Kár hogy nem ihattam hozzá bort - tudják a vezetés.

Vasárnap reggel jött a házi szentelt sonka, tojás, kakaós kalács és desszertnek a számomra már elmaradhatatlan főtt mangalica kolbász.
Ebéd a "Kapitánynál": (már említett legkedvesebb anyósom) húsleves vegyes húsból, otthon készült kockatésztával. Rántott karaj, felvert krumplival (összetört főt burgonya, vajjal és tejjel elkavarva), sváb forrázott saláta és kompót.
Hétfőn Gábor barátoméknál szalonnasütés. Amíg Gábor a tüzet készítette elő én az újhagymához, vágtam pár bakányi hússal erezett szalonnát. Nem bírtam ellenállni, mert Gabi neje fehér meg piros retket, zöld és piros paprikát, újhagymát salátát rendezett el étvágygerjesztő festményként tálcákon. Gyönyörű volt, itt értettem meg mi motiválja a festőket. Következett a nagyon várt attrakció. Parázs fölött a nyársforgatás tenyérnyi széles mangalica szalonnából. Nyárs végén - ahogy illik - vöröshagyma héjában fürdetve a sercegő zsírban. Kenyérre és főtt krumplira is csorgattunk bőven belőle.
Hogy hozzá Sauvignon Blanc vagy Vulcanus volt jobb? Ezt már nem tudom.

De jó volt a családdal, barátokkal, szeretteinkkel tölteni az ünnepet.
Csendben, békességben. És ugye még a kamionstop is nekünk kedvezett. Nem úgy, mint hétköznaponként.

Remélem Önök is hasonlóan töltötték e pár napot.
És jutott a virágok látványából is.

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380