Húsvét otthon...

2007.04.02.

Szíven üt mostanában minden ünnep. Lehet hogy öregszem?

De mintha egyre fontosabbak lennének azok az ünnepek, amiket eddig másként éltem meg.

Kicsiny szülőfalumban, Rátkán (csak finoman kérdezem, Önök szívük szerint mindig azt írnák be arra kérdésre, hogy hol születtek, mint ami a hivatalos papírban szerepel? Én szerencsés vagyok, a válaszom igen lenne...) megvolt a Húsvéti ünnepnek a koreográfiája.

Templomba járás, előtte (ne rója fel nekem senki, ebben azért voltak mulasztásaim...) szombati rákészülés. Férfiaknak talán "egyszerűbben" - a pince, a gazdaság rendbetétele, Nőknek talán több munkával = függönymosás, takarítás, sütés-főzés, tojásfestés, stb.

Igazi izgalomnak azért a Húsvét hétfő számított. Már előző este éreztük a szabad tűzön fövő sonka illatát, de akkor még csak az jutott nekünk, sonka csak másnap. Hétfő hajnalban a kismise előtti szentelésre vittük fonott kosárban a sonkát, a levében főtt tojásokkal, az egy-két karika kolbászt, az otthon sütött kalácsot.

A hétfő a legények napja volt és természetesen a locsolkodásé. Egykor régen - kérem nem nevetni! - kútvízzel, később szódavízzel, majd kölnivízzel. 5-6 évesen mi még megpróbáltuk a krepp papírral színezett vizet, ami bejött ugyan, de azért mindenki tudta, hogy...

Húsvét kedd?
Erre vajon emlékszik még valaki? Rátkán ez volt az asszonyok és lányok napja.
Naná! Visszaadták, amit előző nap kaptak. Hajnali hideg vizet - ébresztőnek. Vagy mindazt a simogatást, kedvességet sokszorozva, amit hétfőn kaptak.

Mindezt végiggondolva, szerintem a meg-megállás, az elmélyülés csakis jót tehet mindenkinek.

Apropó, meg-megállás! Mindenkinek köszönöm aki jelentkezett az Árvay túrára! Tényleg meghatódtam egy-egy levelet olvasva! És elgondolkodtam mivel tudnám ezt meghálálni...

E percekben is töltjük a 2006-os Sauvignon Blanc-unkat, mely nagyjából egy hónap múlva kerül a borkereskedések és jobb éttermek borhűtőibe. Talán emlékeznek rá, hogy írtam már róla. Végülis, aki szeretné, miért ne kóstolná már meg akár húsvétkor?

Íme tehát az én húsvéti ajándékom: Aki e héten szerda délig megrendeli a Sauvignon Blanc-unkat, vagy bármelyik húsvéti csomagunkat honlapunkon, annak azt még a héten kiszállítjuk! Természetesen minden palackot saját kezűleg dedikálok, márha erre a kedves borszerető igényt tart.

Visszatérve az ünnephez, csorog előre a nyálam, ahogy eltervezem mi mindent fogok kis családommal elfogyasztani!
Füstölt kötözött sonka tormával és Vulcanus Cuvéevel vagy sonka, vele együtt főtt tojással (amit megszínezett a sonkalé), kaláccsal és Casinó Cuvéevel.

A kedvenc házi kolbászomnál gondban vagyok, azt hiszem többszöri próbát igényel majd, hogy eldöntsem vajon az éven elsőként piacra kerülő Sauvignon Blanc-unk vagy a "régi motoros" Vulcanus Cuvéenk illik jobban hozzá. De végülis, kell egyáltalán választanom? Olvastam nekem tetsző recepteket a Magyar Konyhában is, ínycsiklandózók.
Fiatal bárányhús-nyúlhús recept. Főzném, enném, mert jó, és csorog nyálam...

Önöknek meg azt ajánlom, hogy olvassanak, keressenek, kísérletezzenek, főzzenek. Igyanak, de persze csak mértékkel! Vagy akár találják ki, hogy Önök milyen borral eszik szívesen a húsvéti menüjüket. Bontsanak fel többfélét (más stílus, cukortartalom, borvidék, stb.), töltsenek egy-egy pohárral és indulhat a játék! Lehet, hogy meglepődnek majd az eredményen! Ja, és ha találnak valami jót, kérem írják meg nekem, hadd tanuljak én is!

Szóval mindenkinek kívánok jó bort, receptet, élményt!

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380