Mindannyiunk lételeme és táplálója a szülőföld. Számunkra a Tokaji borvidék szívét szülőfalunk Rátka jelenti. A vulkáni kőzetekbe kapaszkodó szőlőtőkéinkhez hasonlóan mi is gyökeret eresztettünk. A táj szépsége, a kövek kisugárzása és az itt készülő borok adnak energiát a szőlőműveléshez. Borkészítésnél könnyű a dolgunk. Engedjük, hogy dűlőink karaktere érvényesüljön a természet segítségével. Rövid kitérőt tettünk Tokajba, de a gyökereink akkor sem szakadtak el, csak erősebbé váltak. Engedtünk hát a hívó szónak és ismét szülőfalunk dűlőire koncentrálunk.


Árvay János - mindenes
"Rátkán születtem, amire különösen büszke vagyok. Az egyik legkorábbi és legszebb gyermekkori emlékem: a "magasból" látható 80-120 éves szőlőtőke, a vulkáni kőmorzsalékos talaj és a szőlővesszőkön himbálódzó, apró szemű, mosolygóan sárga furmint. Nem terveztem, hogy borász leszek, sokkal inkább csábított a kémia és a csokoládégyártás világa. A Sors mégis így hozta, ugyanis kedves apósomtól 450 tőkét kaptunk Katával nászajándékba, a Meggyes dűlőben. Kis szőlőbirtokunk évről-évre szép lassan növekedett, ha lehetőségem volt megvásárolni egy jó adottságú parcellát megtettem. Nagyon sok tapasztalatot szereztem az állami borkombinátnál, a Disznókőnél és a Tokajban eltöltött évek alatt. De visszatértem Rátkára, a Családi Pincészetembe, hiszen itt vagyok itthon."
(Kíváncsi a részletekre? Olvassa el önéletrajzomat!)

Árvay Jánosné Katalin - háttér, családi ügyek, vendégfogadás
"Rátkán születtem. A szőlőhöz nekem mindig is a munka, a korán kelés kapcsolódott, hiszen viszonylag nagy területünk volt a Meggyesben, a Turcsányban és a Kerektölgyesben. Hol hajtást válogattunk, hol fáját vágtunk, esetleg kötöztünk, vagy kapáltunk. Mégis a finom szőlő az ünnepek gyümölcse volt, hiszen egész évben izgatottan vártam a rátkai búcsút, mert ilyenkor édesapám igazi csemegével, egy-egy fürt korai szőlőfürttel ajándékozott meg."

Árvay Angelika - marketing, kereskedelem, borkészítés, adminisztráció
"Soha nem volt kényszer, hogy kövessem édesapám szakmáját, talán ezért is választottam a kezdeti kitérők után ezt az utat. Közgazdász vagyok, mégis azt tűztem ki célul, hogy olyan borokat készítsek, amelyek örömet okoznak a barátainknak és a borkedvelőknek. Arra törekszem, hogy megfelelően hasznosítsam azt a tudást, amit a miskolci egyetemen és a londoni WSET-ben szereztem. Úgy érzem sokat tanultam a külföldi utak alatt, amelyek arra is rádöbbentettek, hogy máshol nem tudnék élni."
(Kíváncsi a részletekre? Olvassa el önéletrajzomat!)

Árvay Szabolcs - szőlőtermesztés, borkészítés, marketing, kereskedelem
"Lázadó kamaszként messzire szerettem volna futni, a tanulás nem volt a kedvencem. Igazából akkor kezdtem el érdeklődni jobban a borászat iránt, amikor gyakorlatban megismerkedtem vele (fejtés, szűrés, palackozás) és úgy éreztem illene ehhez elméleti tudást is szereznem, így elkezdtem bortechnológusnak tanulni. Menyasszonyom, Réka sokat segített a vizsgákra való készülésben.
Mára itt már végeztem, de a tanulást nem szeretném abbahagyni, hiszen nagy álmom, hogy egyszer angolul tartsak folyékonyan borkóstolót a pincészetünket meglátogató vendégeknek és külföldön szerezzek szakmai tapasztalatot. Addig is gyakran kelek hajnalban, ülök fel a traktorra és indulok a szőlőbe.
Nagyon büszke vagyok, mert első borom, a "Szabi" Furmint" bekerült a Népszabadság Top 100 borválogatásába.Fotó: Studio Bakos
Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3953679