Téli dolgok

2013.01.31.

Majdnem azt írtam, hogy igazi telünk volt januárban. De hát ez így azért nem igaz. Kapkodtuk a fejünket, annyi front vonul ide-oda a Kárpát medencében. Egy napon belül is akár ónos eső, köd, hóesés és napsütés is volt. Aki érzékeny ezekre, az bizony szenved is tőlük.
Néha csak csodálkoztam, hogy miről beszélnek a híradások. Rátkán majdnem plusz 10 Celsius fok, napsütés. Az ország nyugati részén meg a sok hótól vészhelyzet, elakadt kocsik, kamionok és hóekék.

A szőlőben a bolond időre való tekintettel még nem dolgozunk, de már nem sokat várat magára a metszés kezdete. Addig is kóstolunk, tervezgetjük mit is kellene már palackoznunk. Fejtünk, derítünk, tehát bent dolgozunk. Angelikával sokszor a papírt rágjuk. Unjuk már nagyon és attól sem vagyunk lelkesek, hogy halvány reményünk sincs arra, hogy ez változzon. Még az sem vígasztal hogy nem csak mi, hanem minden borász ezzel szív az országban.

Boldogan fogadtuk el tehát a Gere Attila és családja meghívását január végén egy közös borvacsorára. Baráti gesztusként az egész családunknak szólt az invitálás.
Már pénteken lementünk Villányba azt tervezve, hogy rögtön wellnessezni fogunk a Crocusban.
A szaunázás helyett komoly műhelymunkára fogott mindenkit Pauli Zoli. Az új étlapjukra tervezett ételekből, na és a hozzájuk illő borokból kaptunk egy ízelítőt. Fantasztikus kezdete volt a villányi napjainknak.
Szombaton reggeli után Jekl Béla és lánya Flóra várt minket egy rövid kóstolóra. Igen, jól sejtik, hogy a rövidből hosszú lett, de elégedetten kóstolgattuk a borokat. Örültünk, hiszen régen terveztük hogy közösen elmegyünk Hozzájuk.

Gere Attila délután kettőre várt bennünket, és elindultunk a pincébe. Vele a 2012-es tételeiket kóstoltuk végig hordóból.
A csapat fogai a fehérből lilára, majdnem feketére váltottak, de egyre jobb lett a kedvünk a fantasztikus boroktól.
Na, nem panaszkodom, mert délután csak sikerült pihennünk is.

Közben azért gondoltunk az otthon maradt Berni kutyánkra is. Szóba került, hogy ugyan Édesanyám megint milyen finomságot főzhetett neki ebédre. Egy alkalommal, mikor vitte Berninek az ételt, megállt valakivel beszélgetni. A kutyakajának szánt kolbászos krumplileves illata a beszélgető partnert éhessé tette. Kérdezte is hogy Kati, mi finomat viszel a fiadéknak? Nagy szemeket meresztett a kérdező, mikor bevallotta, hogy kedvencünknek, Berninek viszi az ételt.

A közös borvacsora nagyon jól sikerült. Somolyogva poharazgattunk Attilával, mert az est nagy részén a gyerekek beszéltek a borainkról. Jó ez a munkamegosztás. Az öregek boroznak és a fiatalok már húzzák az igát. A borok és ételek szép táncot jártak egymással, köszönhetően Zoli párosításainak. Eredetileg az volt a tervem, hogy kiemelem a kedvencemet, de bevallom, nem sikerült választani. Így aki kíváncsi lessen rá a menüre.
Szép az élet jó barátokkal!
Ez is jól esett. Meg az is, hogy itt mutattuk be először a nemsokára palackba kerülő 2011-es édes borunkat, aminek még mi is csak ízlelgetjük a nevét. De talán hamarosan el is áruljuk mire kereszteltük.
Gyümölcsbomba, nagyon magas cukortartalommal. A sok cukor ellenére fantasztikus egyensúllyal itatja magát. Megnyugodtam, mert a vacsora vendégeknek is ugyanúgy tetszett, mint nekünk. Kellemes este volt mindenki számára. Vasárnap délelőtt mondhatom, hogy nehéz szívvel köszöntünk el Attiláéktól.
Még egyszer köszönjük a családnak, Attilának, Katinak, Andinak, Zolinak, Atusnak és a Gere csapatnak!

Feltöltődve dolgozunk tovább. De jut megint más is mint a napi robot. Indul a báli szezon, egy kis kikapcsolódás, mielőtt a szőlőben beindul az élet és nekilátunk minden tervezett borunkat letölteni.
A hétvégén a Magyar Borok Báljára vagyunk hivatalosak. Aztán jön a Nagy Furmint Február Kóstoló a Mezőgazdasági Múzeumban. Bár már Villányban debütált Szabi Furmintja, aki ott lemaradt, itt most megkóstolhatja. Decemberben került palackba, de csak januárban sikerült „felöltöztetni”. És igen, a Múzeumban Szabi fogja személyesen bemutatni. Február közepén pedig újra szervezünk egy disznóvágást, aki szeretne csatlakozni hozzánk egy hétvégi programra, írjon egy rövid üzenetet nekünk!

Jövőhét vasárnap, Áts Karcsi barátunk veszi át ünnepélyes keretek között a 2012 Év Bortermelője Magyarországon díjat.
Meleg szívvel gratulálunk Neki újfent. Büszkék vagyunk rá mindannyian, és sok sikert kívánunk az új családi birtokának!

Árvay János


Árvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380