Szüret és kitartás...

2006.11.30.

Ez évben is kockáztattunk, amíg mertünk.

Az ember előbb-utóbb hozzászokik az álmatlan éjszakákhoz: esik, nem esik, marad-e a jó idő, esetleg leesik a hó? Ilyenkor hajnalban felkelek, és eldöntöm mennyire is vagyok éppen bátor, szedünk vagy nem szedünk aznap? Idén is megálltunk a szürettel, mondván, jön még a jó idő!

Hát jött is. Csak éppen előtte majd egy hétig nagyon hideg volt.

Gondoltuk segít, ha kevesebb levél van a tőkén, leszedtük, arra legalább jobban látjuk a szőlőt. Sajnos a madarak is így vannak ezzel, meg a vadak is. Medve dűlőnkön annyira tetszett minden állatnak a termés, hogy nekünk alig hagytak valamit.
Most is szelektáltunk, szelektáltunk…

Talán még két-három napra való szőlőnk van még kint a tőkén. Ebből már azért tudom, hogy kijön majd az Édes Élet minőségű mustunk.

Az embereink már fáradtak nagyon, talán unják is kicsit, amin nem is csodálkozom. Ma reggel dér és mínusz 1 fok odakint. Most néha köd, néha nyári napsütés. Ki érti ezt?

Kóstolgatom a hordóban erjedő tételeket. Tetszik. Veretes, komoly boroknak tűnnek. De hogy a mennyiség hova lett? Ez rejtély... A fürtök megvannak, a súlyuk viszont alig nyom valamit. A lékinyerést meg inkább hagyjuk. Nem értjük mi történt.

Kérdeztem Pista barátomat - Ő ugyanígy csodálkozik. Jók lesznek a borok, mondja, csak hát a mennyiség… Ugyanazzal a problémával küzd. 3 hektárról például 30 láda szőlőt szedett le. Aszú meg alig. Lelkesedést kellene - jó sokat - beszerezni még valahonnan. Hol árulhatják?

Árvay JánosÁrvay Úr, szeretném én is olvasni a naplóját!
Telefon: +36 30 3183380